Idegenforgalmi és sportközpont létesül a Velebiti-tavon

2016.04.19.
   

A Velebiti-tó sport és idegenforgalmi jellegű hasznosítására vonatkozó négyoldalú megállapodást írtak alá április 15-én a tó partján. A megállapodás aláírói Magyarkanizsa önkormányzata, a Kapitány-réti Halgazdaság, a Bratstvo Sporthorgász Egyesület és a Testvériség Kajakklub. Arról egyeztek meg, hogy a halgazdaság, amely március elsején tíz évre elkapta a tó használati jogát, elvégzi a Velebiti-tó halasítását és önkormányzati támogatással rendezi, urbanizálja annak környezetét. Fejsztámer Róbert, a magyarkanizsai önkormányzat Gazdasági, Pénzügyi és Fejlesztési Főosztály vezetője a megállapodást a falusi turizmus példaértékű fejlesztésének, valamint a gazdaság, az önkormányzat és a civil szféra kiváló együttműködésének tartja. „Minden kezdeményezés, minden egyes lehetőség, ami munkahelyeket teremt, ami turistákat tud vonzani, ami az infrastruktúránkat fejleszti, az prioritás az önkormányzat számára.”

A mintegy két évtizede létrehozott Velebiti-tó nemcsak öntözésre, hanem a Palicsi-tó friss vízzel való feltöltésére is szolgál, de eddig más tartalmakkal nem lehetett bővíteni – mondta Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök. A tartományi pályázaton a halastó-tulajdonos Kapitány-réti halgazdaság kapta a legtöbb pontot, ami garancia lehet a tó sokrétű hasznosítására és környezetvédelmi jellegű megőrzésére – hallottuk Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkártól.

A tiszta vizű tavat hamarosan halasítják majd, helyet biztosítanak a vízi sportok kedvelőinek és az önkormányzat támogatásával urbanizálják a tó környezetét, létrehozva ezzel egy új idegenforgalmi helyszínt a régióban.

Bővebben:


Idegenforgalmi és sportközpont létesül a Velebiti-tavon

Újra éled a Velebiti tó




Fotó: Puskás Károly építészmérnök