Magyarkanizsa is támogatja az észak-vajdasági vasúti járatokat

2016.04.07.
 

Április 6-án Csókán találkoztak öt község, Magyarkanizsa, Zenta, Csóka, Törökbecse és Nagykikinda község illetve Szabadka Város önkormányzatának valamint a Szerbiai Vasutak Részvénytársaságnak a képviselői, hogy szándéknyilatkozatot írjanak alá a Szabadka-Zenta illetve Szabadka-Zenta-Nagykikinda vonatjárat közös pénzeléséről. Mint ismeretes, ezeken a vonalakon a közelmúltban újra beindult a személy- és teherszállítás. Az utasok kényelmes orosz dízelvonatokon utazhatnak, és ha a sínek olyan állapotban lennének az egész szakaszon, ami megfelel ezek sebességének, akkor nem csak jóval olcsóbban, hanem jóval gyorsabban is elérnék úti céljukat. A szándéknyilatkozat értelmében az önkormányzatok vállalják, hogy évente mintegy 15 millió dináros támogatást nyújtanak az említett vonalak fenntartásához. Teszik ezt azért, mert érdekükben áll ezeknek a vonalaknak a működése.

A szándéknyilatkozattal nem csak az önkormányzatok, hanem a Szerbiai Vasutak is vállaltak kötelezettségeket. A támogatás ellenében a vasúttársaság biztosítja a vonatok rendszeres, menetrend szerinti közlekedését, de ha igény mutatkozik rá, növeli a járatok számát is.

Ezt a precedens értékű, a megszüntetésre ítélt vonalak megmentésére irányuló együttműködést az önkormányzatok és a vasúttársaság között az Építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési minisztérium hozta tető alá.

Bővebben:


Önkormányzatok támogatják néhány észak-vajdasági vasúti járat működését