A magyarkanizsai önkormányzat döntést hozott a költségvetési eszközök korlátozott mértékű használatáról

2014.03.19.
 

Önkormányzati közlemény

A Magyarkanizsai Községi Tanács döntésének értelmében és a költségvetési rendszerről szóló törvény alapján az önkormányzat ideiglenesen korlátozza a községi költségvetés megvalósítását. A megszakítás időtartama 45 nap, azaz a folyó év április 15-ig tart.

A korlátozás oka a költségvetési bevételek csökkenése, a költségvetés bevételi oldalára várt összegek késése. A korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhetetlen a községi költségvetés fizetőképességének megőrzése, ill. a vállalt kötelezettségek időben (a törvényes 45 napos határidőn belül) történő kifizetése érdekében.

Az ideiglenes korlátozás kiterjed a költségvetési eszközök minden direkt és indirekt felhasználójának kiadásaira, kivéve a fizetéseket, a személyi költségmegtérítéseket, az állandó és anyagköltségeket. Ezek a kiadások azért képeznek kivételt, mert alapvetően szükségesek a községi intézmények zavartalan működéséhez. A felhasználók – a pénzügyi tervek minden egyes tétele kapcsán – megtakarításra lettek felszólítva, valamint kötelesek bármilyen pénzügyi kötelezettségvállalás előtt jóváhagyást kérni a Magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal pénzügyosztályától. Ez egyébként is az említett törvény által előírt feladat, mely szerint a felhasználók kötelesek tájékoztatást adni a kötelezettségvállalási szándékukról, a szerződések aláírásáról, a fizetési kötelezettség határidejéről és feltételeiről, valamint minden olyan változásról, mely a kifizetendő összegre, a fizetés határidejére illetve feltételeire vonatkozik.

A korlátozások 45 napjának letelte után várható, hogy javulnak az elfogadott községi költségvetés megvalósításának feltételei. Ez év április közepétől várhatóak ugyanis nagyobb bevételek az ingatlanadó befizetéséből, transzfereszközökből és az ásványi nyersanyagok használatának térítményéből. Ugyanakkor az 1,1 milliárd dináros községi költségvetés azon tételei, melyek az egyes költségvetési felhasználók működésében nem alapvetően fontos kiadásokat takarnak, szintén módosításra szorulnak.