Kastélyaink, kúriáink megmentésére

2016.03.29.
 

Magyarkanizsa önkormányzata –  a romániai Igazfalva önkormányzatával és a temesvári Szórvány Alapítvánnyal – sikeresen pályázott a Románia–Szerbia határon átnyúló együttműködési program keretében kiírt pályázati felhívásra. Ennek köszönhetően januárban kezdetét vette a „BANATUR-Vidéki turizmusfejlesztés Bánságban” projekt.

A program célja a bánsági turizmus népszerűsítése és közös turisztikai módszertani csomag kialakítása. A projekt keretében Igazfalván és Magyarkanizsán kialakításra és felújításra kerül egy-egy Turisztikai Információs Központ, készül egy turisztikai adatbázis a régió épített örökségéről: várakról, kastélyokról, kúriákról – azzal a fő vezérelvvel, hogy turisztikailag vonzóbbá váljon a Bánság, mindazokkal a településekkel, amelyeken várakat, kastélyokat és kúriákat lehet beazonosítani. Emellett összegyűjtésre kerülnek a helyi gasztronómiai szokások és a helyi népi mesterségek is.

A projekt lebonyolítói helyi adatgyűjtőket, néprajzkutatókat keresnek, akik majd archív fotóikkal, visszaemlékezéseikkel a régi időkre, tanulmányaikkal segítik a program kiadványainak és honlapjának gazdagítását.

Ezen felül 10-10 személy képzésben részesül a turisztikai népszerűsítő módszerekről, a program végén pedig tanulmányútra is sor kerül, amely bejárja a program által kidolgozott turisztikai útvonalat.

A teljes támogatás összege 413 458 euró.

Adatközléssel és a projekttel kapcsolatos további információért a projekt magyarkanizsai koordinátorához, Molnár Makai Krisztinához lehet fordulni a 024/873-151-es telefonszámon vagy írni a kristina@icr.rs címre.

Bővebben:


Kastélyaink, kúriáink megmentésére