Energiatakarékosság a vajdasági önkormányzatokban

2016.03.10.
 

Vajdaság hét önkormányzatával írt alá szándéknyilatkozatot március 9-én a német LEEN energiahatékonyság-fejlesztő vállalat, az önkormányzatok energiafogyasztási mutatóinak szabályozására és fejlesztésére. A szerződést Magyarkanizsa mellett Zenta, Topolya, Mitrovica, Óbecse és Šid községek polgármesterei írták alá Mirko Krückkel, a LEEN vezetőjével.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, az energiaügyi projektum egy konkrét lecsapódása Baden-Würtenberg és a tartomány együttműködésének.

Mint ismeretes, Vajdaság 2002-es gazdaságfejlesztési tervének hozadéka ez az energiaügyi együttműködés, az illetékesek azóta dolgoznak különböző tervezeteken. Most a tartomány partnerei kiválasztottak nyolc önkormányzatot, ezekkel közösen valósítják meg ezt a projektumot. Pásztor István elmondta, kisebb községekre esett a választás, hiszen az illetékeseknek még meg kell tapasztalniuk, hogy milyen ütemben csökken az energiafogyasztás, erre pedig a kisebb önkormányzatok a legalkalmasabbak. Az itt szerzett tudást később nagyobb községekben is alkalmazni lehet. A képviselőházi elnök azt is elmondta, hogy a közintézmények energiahatékonyságának kidolgozása csak az első lépés, hiszen a háztartások sokkal nagyobb mértékben használják fel a klasszikus értelemben vett energiákat, így ezen a téren is indokolt lépéseket tenni.

Bővebben:


Energiatakarékosság a kisebb önkormányzatokban