Magyarkanizsa Község Napja

2015.10.21.
 

Több napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepelte az önkormányzat a község napját. A vasárnapi Kárpát-medencei magyarok zenéje 2015 elnevezésű koncert után hétfőn délben a szokáshoz híven Oromhegyesen gyűltek össze, hogy a Csákó-halmon újabb emléktábla elhelyezésével tisztelegjenek az egybegyűltek a történelmi idők előtt. A tizenegyedik kőtábla az 1093-as dátumot viseli, mert ebben az időben említik először Magyarkanizsát Cnesa néven. Az esős idő miatt a Csákó-halom megközelíthetetlenné vált, így az ünnepséget az oromhegyesi Faluházban tartották. A Pro Urbe elismeréseket október 20-án adták át a városháza dísztermében, ahol egyúttal levetítették azt a kisfilmet is, amely az önkormányzat elmúlt egy évének munkáját foglalta össze.

– Évek óta gazdasági nehézségek kötnek bennünket béklyóba, ezt tetőzte idén a migránsprobléma is – mondta beszédében dr. Bimbó Mihály polgármester, majd kiemelte, hogy mindezen nehézségek ellenére idén több támogatás jutott a mezőgazdaságra, és más gazdasági szférát is igyekeztek támogatni, valamint a szociális védelmi háló megtartása is előnyt élvezett. A polgármester a díjazottak munkáját példamutatónak nevezte.

– Az önök életútja, munkája bizonyítja, hogy a nehézségek ellenére sem szabad kibújni a felelősség alól. Az önök munkája nélkül szegényebb volna községünk.

A pénzjutalommal járó emlékérmet Péter Béla nyugalmazott pedagógus kapta. Köszönőlevelet kapott Jovan Čubrilo, az Önkéntes Tűzoltó-egyesület vezetője, Borsos Csaba, az adorjáni helyi közösség elnöke, Farkas István magyarkanizsai kántor, Palkovics Mihály, a maronosi Testvériség Művelődési Egyesület volt művészeti vezetője és a kispiaci Jókai Mór Egyesület.

Az ünnepség keretében átadták a legjobb eredményeket felmutató, magyar nyelven tanuló nyolcadikos diáknak járó díjat is. A 100 ezer forintos pénzjutalommal járó díjat a város testvértelepülésének, Felsőzsolcának a polgármestere, dr. Tóth Lajos adta át Német Eszter oromhegyesi tanulónak. Az ünnepséget követően fél ötkor megkoszorúzták a város legrégibb pontján álló emlékművet, majd a Dobó Tihamér Képtárban megnyílt Sagmeister Laura képzőművész önálló kiállítása.

Bővebben:


https://www.magyarszo.rs/hu/2865/vajdasag_magyarkanizsa/134323/Magyarkanizsa-k%C3%B6zs%C3%A9gnapot-%C3%BCnnepel.htm

https://www.magyarszo.rs/hu/2869/hetvege/134450/Magyarkanizsa-%C3%BCnnepe.htm

https://www.youtube.com/watch?v=0PrjebnPD9U

Magyarkanizsa község nyilvános elismeréseinek átadása a Városháza nagyterméből


Az elmúlt egy évtől nehezebb soha ne legyen!

Aura(festés) a’ la Laura…

Adalék a község napjához: Visszapillantó – kicsit másképp



A fényképeket készítette: Puskás Károly építészmérnök