Rekordszámú migráns érkezett Magyarkanizsára

2015.09.11.
 

Minden eddigi rekord megdőlt szeptember 8-án a magyarkanizsai migránstáborban. Egyetlen nap alatt mintegy 70 busszal megközelítőleg négyezer migráns érkezett. Ellátásukkal nincs gond, a hűvös éjszakákra a Menekültügyi Főbiztosság elegendő takarót biztosított a migránsok számára.

A horgosi régi határhoz vezető úton folyamatosan érkeznek a menekülteket szállító autóbuszok, taxik. A hideg miatt a horgosi vasút környékén is tapasztalhatók változások. Egyre többen állítanak sátrat a régi vasútállomás vagy a sínek melletti gyümölcsösökben, a hűvös éjszakák miatt pedig mind több tábortűz nyomait lehet felfedezni.

Szeptember 8-án este Martin Neumeyer a bajor tartományi kormány társadalmi integrációért felelős megbízottja és a bajor delegáció is ellátogatott a magyarkanizsai pihenőtáborba. Neumeyer elmondta, különbséget kell tenni a táborok között, mert amíg a törökországi, libanoni vagy jordániai táborokban hónapokat, sőt 1-2 évet is eltöltenek a migránsok, Magyarkanizsán csak legtöbb 1-2 napig maradnak, hogy mihamarabb Nyugatra juthassanak. A bajor tisztségviselő bevallotta, nem biztos abban, hogy Németország teljesíteni tudja mindazt, amit a menekültek elvárnak az államtól. Kiemelte, szeptember 15-e egyfajta törést jelent majd a menekülthullámban, tekintettel az új magyar törvény hatályba lépésére.

Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke szeptember 10-én az MTI tudósítójának azt mondta: most már minden nap mintegy 4500 migráns érkezik a településre, hétfőn pedig rekordszámú ember érkezett, hiszen több mint ötezren jöttek 24 óra alatt. A szerbiai közszolgálati televízió információi szerint szerdán is elérte az ötezret a településre érkező migránsok száma. Lackó Róbert becslései szerint jelenleg körülbelül 400-500 ember van az egy hónapja kialakított magyarkanizsai pihenőhelyen, az esőzés lassítja a továbbhaladásukat. Az ideiglenes táborban takarókat, vizet és élelmiszert, valamint esőkabátokat osztanak.

 

Bővebben:


https://www.magyarszo.rs/hu/2824/vajdasag_magyarkanizsa/132562/Tegnapel%C5%91tt-%C3%B6tezren-%C3%A9rkeztek.htm

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19055/A-migransok-mind-kevesebb-idot-toltenek-Vajdasagban.html

https://www.magyarszo.rs/hu/2825/kozelet/132574/Rekordsz%C3%A1m%C3%BA-migr%C3%A1ns-Magyarkanizs%C3%A1n-%C3%A9s-Horgoson.htm