A vásártéren járt Aleksandar Vulin, Aleksandar Čepurin orosz nagykövet és Pásztor István

2015.08.25.
 

– A helyi önkormányzat és a közvállalatok erőfeszítéseinek köszönhetően itt úgy látom, most mintegy ezer ember elhelyezésére van meg a lehetőség az alapvető feltételek biztosításával együtt, és Magyarkanizsa élhetőbbé vált. Sajnos, úgy tűnik, hosszabb távra kell berendezkednünk a menekültügyet illetően. Szeretnék mást mondani, de az nem felelne meg a realitásnak. Ezért fontos, hogy ezek a befogadóközpontok működőképesek legyenek, hogy különböző donációs és állami eszközökből mindent ide tudjunk csoportosítani annak érdekében, hogy a magyarkanizsai önkormányzat másra szánt pénzét ne erre keljen felhasználni. Továbbá fontosnak tartom az állami szervek együttműködését, ezúton is szeretném megköszönni Vulin miniszter úrnak a nyitottságot, az együttműködési készséget – mondta Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, aki hozzátette, véleménye szerint minden erőforrást összpontosítani kell, annak érdekében, hogy a terheket szét tudják osztani.

A helyi önkormányzat képviseletében Fejsztámer Róbert is megszólalt, reagálva azokra a bírálatokra, amelyeket nemrégiben az önkormányzat kapott a polgármester beszéde miatt, amikor a menekülthelyzet súlyosságára utalva a menekültek kulturális különbségére tett negatív megjegyzést. A polgármester a köztereken szükségüket végző és a várost teleszemetelő migránsokról azt mondta, hiányzik az alapvető kulturális és intelligenciaszintjük. Fejsztámer azt is elmondta, ha a kormány nem tud a diákok számára külön, vadonatúj autóbuszokat biztosítani, valamint rendőri felügyeletet az oktatási intézményekben, akkor nem kezdik meg a tanítást a községben.

– Az önkormányzat számára sajnálatos volt a reakció, amit kapott a polgármester kijelentése miatt, most az újságírók is láthatják, hogy Magyarkanizsán mennyi mindent előkészítettünk a menekültek számára. Nemzetközi, minisztériumi szinten is, és a menekültügyi hatóság részéről is ezt a tábort tartják a legjobban felszereltnek. Örülünk és büszkék vagyunk erre az eredményre, de felhívnánk a figyelmet, hogy Magyarkanizsa nem szeretne hosszú távra berendezkedni erre a problémára, mert nagyon nehéz fenntartani az egyensúlyt. Az elmúlt hónapokban a Magyarkanizsán áthaladó kilencvenezer személy mindegyike szemetel, higiéniai szükségletét szeretné elvégezni, ennek pedig áram-, víz-, karbantartási és tisztántartási költsége van. Ezek azok a dolgok, amiket mi az elmúlt hónapokban nem kaptunk meg semmilyen szintről sem. Most úgy látom, ez a nyitottság, amelyre vágytunk, most végre bekövetkezett tartományi, köztársasági és nemzetközi szintről is, reméljük, hogy ez egy folyamatos fellendülés lesz, és érkeznek majd anyagi támogatások, amelyekből fenn tudjuk mjd tartani ezt a tábort. Mivel közeledik a szeptember 1-je, feltételeket szabtunk, egyrészt hogy adjanak anyagi segítséget új autóbuszok vásárlására a diákok számára. Erre ígéretet kaptunk, a héten kiderül, hogy beváltják-e. Másrészt felhívtuk a figyelmet, hogy rendőri felügyeletet kérünk minden oktatási intézménybe, és ha ezt nem tudják teljesíteni a gyermekek és polgárok védelme érdekében, szeptember 1-jétől nem tudjuk elindítani a tanítást az iskolában.

 

Bővebben:


http://www.magyarszo.com/hu/2807/kozelet/131918/A-korm%C3%A1ny-el%C3%A9gedett-a-menek%C3%BClthelyzet-kezel%C3%A9s%C3%A9vel.htm

http://www.rtv.rs/hu/t%C3%A1rsadalom/maced%C3%B3ni%C3%A1b%C3%B3l-tov%C3%A1bb-j%C3%B6nnek-a-menek%C3%BCltek_631399.html

https://www.youtube.com/watch?v=527kmq4gC9Y


Arab ősz köszönt ránk?