Magyarkanizsát magára hagyták – oldja meg, ahogy tudja a menekültkérdést

2015.08.10.
 

Mind a mai napig Magyarkanizsa egy dinárt sem kapott az állami szervektől, önerőből folytatja a migránsoknak készülő vásártéri pihenőhely kialakítását. A jövő hét közepétől kiürülhet a Tisza-menti városka főtere.

„Rajtunk nem áll, hogy még mindig nem tudjuk a pihenőhelyet funkcióba helyezni, mert eddig sem pénzeszközt, sem technikai támogatást nem kaptunk hozzá a tartománytól és a köztársaságtól” – nyilatkozta Lackó Róbert, a községi képviselő testület elnöke. Napról napra egyre több migráns érkezik Magyarkanizsára.

A város főterén kialakult áldatlan állapotok megszüntetése érdekében az önkormányzat kezdeményezte, hogy a vásártéren a legszükségesebb szolgáltatásokkal ellátott pihenőhelyet alakítsanak ki az érkező migránsok részére. Ígéretet igen, pénzt viszont még nem kapott a Tisza-menti község a menekültválság kezelésére. Lackó Róbert: „Most is azt várjuk, hogy ez a hét elején megtörténjen és ha valóban realizálódik, akkor kedd, szerda magasságában teljes körű mozgósítást tudunk végezni, amivel a köztereinket kiürítjük, és egy új fejezet kezdődik Kanizsa, a kanizsai lakosság életében.”

A menekülteknek a pihenőhelyen sátrat, tisztálkodóhelyet, orvosi ellátást, pénzváltót, boltot és wifit biztosítanak majd, ingyen. Mozgásukat azonban nem korlátozhatják, így előfordulhat, hogy elhagyják majd a pihenőhelyet és újra a városközpontban kötnek ki. Lackó Róbert: „Nekünk meg kell hogy várjuk a következő 2-3 hetet, hogy mit hoz a kerítés, milyen hatása lesz a kerítés felépítésének. Ennek vonatkozásában gondolkodunk egy következő tervről. Igen, ki lehet tenni őket egy sokkal messzibb helyre is Magyarkanizsától,viszont anyagilag ez sokkal többet jelent, mint ami eddig is volt, és ahogy eddig nem jöttek a pénzek és ezután sem fog jönni, akkor ezt szinte lehetetlen saját erőből megcsinálni.”

A magyarkanizsai önkormányzat törekvéseinek köszönhetően a jövő hét közepétől már a vásártér fogadhatja a menekülteket, a város főtere mentesülhet az elmúlt hetekre jellemző áldatlan állapotokról.

Bővebben: