Közlemény a tiszavirágzás természeti jelenségről

2015.06.08.
 

Hamarosan felejthetetlen élmény helyszíne lesz a Tizsa magyarkanizsai szakasza! Látogasson el városunkba és élvezze az egyedülálló látványt, melyet a Tisza folyó virágzása nyújt a késő délutáni, kora esti órákban.  A Tiszavirág erdei sétaösvényen, a folyami határátkelő és a sódertelepi kirándulóhely között, karnyújtásnyi távolságból gyönyörködhet e páratlan természeti jelenségben.

Aki a Tisza vízéről szeretné élvezni a látványt, azt a Tiszavirág ösvénynél és a strandon csónakok várják, valamint sétahajó, mely a tiszavirágzás ideje alatt minden nap szeli a Tisza vizét a késő délutáni órákban.

A Tisza folyó virágzása a világon egyedülálló természeti jelenség. A tiszavirág (Palingenia longicauda) több millió éve bűvöli el az embereket rituális szerelmi játékával és alakja szépségével. A virágzás látványa örök emléket hagy az emberben, mellyel csupán a szivárvány színpompája, a Niagara-vízesés káprázatos látványa vagy az első csók izgalmas élménye vetekszik. A folyó felszíne felett több millió rovar száll, amelyek szerelmi hévtől elragadtatva a világ keletkezését idézik. A felejthetetlen élményt selymes szárnyuk susogása és a lenyugvó nap visszfénye teszi teljessé a víztükrön. A napnyugta magával ragadja erejüket, amelyet három hosszú éven át gyűjtöttek a sötét folyómederben. Néhány óra leforgása alatt tanúi lehetünk a természet képzelőerejének, amit e törékeny teremtményekben mintázott meg, egyedül a földkerekség ezen piciny részén.

A fő rajzás időpontját nem lehet előre meghatározni, ezért kövessék figyelelemmel a naprakész értesítéseket a visitkanjiza.rs címen.