Értesítés a vízlecsapolási illetékkel kapcsolatban

2015.04.28.
  

Magyarkanizsa önkormányzata értesíti a község polgárait, hogy a vízlecsapolási illetékre vonatkozó végzéseket a belgrádi Pénzügyminisztérium kézbesítette. Ezen végzés alapján a polgárok kötelesek a lecsapolási illetéket befizetni kamatmentesen 15 napon belül a 2014-es évre,, amely teher a lecsapolási illeték magasságáról szóló kormányrendelettel lett meghatározva.

Újdonság, hogy az idei évben a mezőgazdasági földterület mellett az építkezési terültre is megfizetteti az állam ezt az illetéket visszamenőleg két évre. Ezt már a 2012 év végén meghozott vízügyi törvény módosítása is előlátta.

Azok a lakosok, akik úgy vélik, hogy a végzésben szereplő adatok nem egyeznek meg a valósággal (a föld területe vagy rendeltetése), és leellenőrizték azt a földhivatalban, saját kezűleg anyanyelven megírt panaszt nyújthatnak be a köztársasági adóhivatal magyarkanizsai kirendeltségében (városháza 12-es irodája) mellékelve a birtokívet. A nyilvántartásban szereplő különbségek leginkább abból erednek, hogy a tulajdonosok nem végezték el a vagyonjogi, illetve a használati mód változtatásainak bejelentését (pl. az udvar szántóként vezetődik vagy a lebontott épületre nem kértek bontási engedélyt).

A belvízkárok bejelentésének begyűjtése a helyi közösségekben most van folyamatban. Mivel az önkormányzat még nem kapott választ az illetékes szervektől a 2014-es lecsapolási illeték törlésére vonatkozó kérelemre, ezért miután a károk adatainak feldolgozását elvégezte a kárfelbecslő bizottság, az önkormányzat újbóli kérvénnyel fordul majd az illetékesekhez, hogy a 2014-es évre befizetett lecsapolási illeték a kárvallottak esetében előlegként legyen elszámolva a 2015-ös évre.


http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/2618/Magyarkanizsa-Ertesites-a-vizlecsapolasi-illetekrol.html