Segítség a legsúlyosabb szociális helyzetben lévőknek

2015.01.08.
 

A magyarkanizsai önkormányzat és a Szociális Központ a helyi közösségek bevonásával január 5-én kezdte meg a legsúlyosabb szociális helyzetben lévő polgároknak az összeírását. Ezek a személyek ugyan nem hajléktalanok, de a nagy hidegben nincs élelmük és nincs tüzelőjük – nyilatkozta Szarapka Ede, a magyarkanizsai Községi Tanács szociális védelemmel és helyi közösségi önkormányzatokkal megbízott tagja. „Nagyon sok olyan idős ember van, aki mozgásában korlátozott, ezért a házi ápolóink hetente 2-3 alkalommal megjelennek náluk, és ilyenkor több napra bekészítik akár vödörben, akár másmilyen módon a tűzrevalót, hogy ezeknek az idős embereknek ne kelljen télen kimenni, veszélyeztetni azt, hogy esetleg elcsússzanak, elessenek és valamijük eltörjön.”

A legnehezebb helyzetben lévő embereknek a Községi Szociális Központ egy korábban megkötött szerződés értelmében fel tudja ajánlani az óbecsei befogadóközpontban való ideiglenes, 15 napig tartó elhelyezést. Ez idő alatt az illetékesek megpróbálnak végső megoldást találni a rászoruló otthoni ellátására.

Amennyiben a rászorult személy nem fogadja el a felkínált elhelyezési lehetőséget, a továbbiakig a Caritas és a falugondnoki szolgálat gondoskodik róla vagy saját beleegyezésével a legközelebbi idősek otthonába kerül. A közelmúltban jegyzett nagy hidegek idején a központ fokozottan odafigyel az egyedül élő idős emberekre, talán részben ennek is köszönhető, hogy a község területén még nem jegyeztek fagyás miatti halálesetet – mondta Barát Kljajić Tímea, a Községi Szociális Központ igazgatója. „Időben sikerült mindig intézkednünk. A múlt év végén is az önkormányzat segítségével sikerült száz, többnyire idős személynek biztosítani eszközöket tűzifa, illetve más anyag vásárlására tüzelés céljából. Ezt megtettük az idén is, természetesen együttműködve más intézményekkel, illetve egyszeri segélyből próbáljuk ezeket a személyeket is támogatni.”

Bővebben:



A rászorulóknak tüzelőre és élelemre van szükségük