Zárul a SEERISK projektum

2014.12.29.
 

2012. nyarán indult és most decemberben zárul az a délkelet-európai, határon átnyúló együttműködés, amelyben partnerként Magyarkanizsa község is részt vett. A mintegy 2 millió eurós összértékű projektum célja egy egységes kockázatbecslési módszertan kialakítása volt a katasztrófavédelemi szervek részére. A klímaváltozás következtében ugyanis felerősödnek a természeti csapások, és ezekre időben, megfelelően kell reagálni. Kilenc délkelet-európai ország katasztrófavédelmi szervei, önkormányzatai és meteorológiai intézetei működtek közre abban, hogy ez a kutatás és elemzés sikerrel záruljon.

Az Európai Unió által támogatott programot december 22-én Magyarkanizsán is ismertették. Dr. Nagy Imre egyetemi tanár, projektmenedzer kiemelte, Magyarkanizsa községben elsősorban a szárazságról, annak nagyságáról és a károkról, tűzesetekről gyűjtöttek be adatokat, amelyek felkerültek egy digitális térképre, amely megmutatja a kritikus pontokat a község területén.

A másik vizsgált terület az volt, hogy a lakosság mennyire ismeri a klímaváltozás okozta katasztrófákat, és hogyan reagálnak arra. A kutatások nyomán megjelent egy kézikönyv, amely konkrét ajánlásokat, útmutatót ad a katasztrófahelyzettel megbízott szakembereknek, hogyan szervezzék a mentést ,a védelmet, kinek mi a feladata és ki hogyan segítheti a megelőzést. Mindez fontos információforrás és segítség községünk számára – ismertette a projekt magyarkanizsai partnere, az ICR igazgatója, Fejsztámer Róbert.


https://www.youtube.com/watch?v=NCkvA3sy8vo