1944-es megemlékezések a községben

2014.11.03.
 

A község több településén is volt megemlékezés Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából. Október 31-én Adorjánon, november 1-jén Horgoson és Martonoson, november 2-án pedig Magyarkanizsán volt a temetőben közösségi megemlékezés.
Harangszóval és a nemzeti himnusszal vette kezdetét a 44-es ártatlan magyar áldozatokra való megemlékezés Magyarkanizsán. A katolikus nagytemetőben lévő emlékhelynél a hetven évvel ezelőtt, ítélet nélkül kivégzett magyarkanizsai magyarok hozzátartozói mellett megjelentek a város és a község közéleti személyiségei is.
A fájdalmas eseményekre Forró Lajos történész, a Délvidék Kutató Központ alelnöke emlékezett.
Zapletán Géza esperes-plébános egyházi szertartását követően elsőként az önkormányzat vezetői, majd a szabadkai magyar főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, a pártok és a nyugdíjasok képviselői helyezték koszorúikat az emlékműre. A 44-es megemlékezés a Szózat dallamaival ért véget.
A hagyományoknak megfelelően a megjelentek egyházi szertartás mellett virágot helyeztek az első világháborús sírkert áldozatainak közös keresztjéhez is.

Bővebben:


https://www.magyarszo.rs/hu/2512/vajdasag_magyarkanizsa/117946/Megeml%C3%A9kez%C3%A9sek-Magyarkanizsa-k%C3%B6zs%C3%A9gben.htm

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/17898/Magyarkanizsan-is-megemlekeztek-az-artatlan-magyar-aldozatokrol.html

https://www.youtube.com/watch?v=IA2_lD2lAeE&list=UUOvBXkLmx4eOVCBcx_gcX5Q


Cikk az Új Kanizsai Újságban



A fényképeket készítette: Puskás Károly építészmérnök