Lilla és Levente Magyarkanizsa első babái 2024-ben

2024.03.06.
 

Magyarkanizsa a családbarát önkormányzat címet még 2014-ben érdemelte ki, s azóta is nagy figyelmet fordít a családok támogatására, amelynek célja a népszaporulat serkentése. A támogatásoknak több formája létezik, a sorban az első az újszülöttek családjainak járó juttatás.   
E támogatási formákra szeretnék a figyelmet ráirányítani minden évben azzal a polgármesteri látogatással, amikor a község első embere felkeresi az év első két újszülöttét, az első kislányt és az első kisfiút. Idén Oromon és Magyarkanizsán kézbesítette az ajándékokat Fejsztámer Róbert polgármester.  
A polgármester először Oromhegyesre látogatott, hogy felkeresse Börcsök Lillát, aki január 3-án látta meg a napvilágot. Édesanyja, Horváth Klára elmondta, hogy mindketten jól vannak. Két testvére van Lillának, s mindenki örül neki a családban. Az apuka, Börcsök Tibor szerint minden nap alig várja, hogy hazaérjen a munkából, s a kicsivel lehessen.  
A község első kisfiúja 2024-ben Farkas Levente. Január 1-én született Szabadkán. Édesanyja Tóth Ágnes, édesapja Farkas Gábor, s egy bátyja is van Leventének. Elmondták, hogy nemcsak Magyarkanizsán volt 2024 első babája Levente, hanem Szabadkán is, így a szabadkai polgármestertől is kapott ajándékot.   
A magyarkanizsai önkormányzat családbarát programja továbbra is érvényben van, hangsúlyozta a látogatások alkalmával Fejsztámer Róbert polgármester:  
- A község összes polgárát, lakosát a születéstől kezdve az idős korig megpróbáljuk valamiféle támogatáspolitikával, programokkal, közvetlen vagy közvetett támogatással végig kísérni. A község első babái egy egyszeri, 80 ezer dináros támogatást kapnak, de emellett minden községbeli újszülött részesül 30 ezer dináros támogatásban. Természetesen mindenki megkapja a nagyjából 3500 dinár értékű babacsomagot is, majd folytatjuk a támogatást a harmadik és negyedik gyerekes nagycsaládokkal, az ingyenes uzsonnával, az ingyenes napközis ellátással, majd a kollégium ellátását biztosítása azoknak a harmadik és negyedik gyerekeknek, akik középiskolai kollégiumba laknak, de ehhez kapcsolódik az utazási támogatás mind a középiskolások, mind pedig az egyetemisták részére. Ebben a sorban a legutolsó program pedig az ösztöndíj program.  
A polgármester elmondta, a gyermekvállalási kedv növekedni látszik a község területén, ugyanis a bölcsődei férőhelyek is kevésnek bizonyulnak már néhány településen. Reméli, hogy ez a tendencia folytatódik, s idővel kevésnek bizonyul majd az óvodai és iskolai férőhelyek száma is. 

 


Lilla és Levente Magyarkanizsa első babái 2024-ben

Börcsök Lilla és Farkas Levente 2024 első babái Magyarkanizsa községben

Látogatás ez év első babáinál

Ami mindennél többet ér




Fotó: Puskás Károly