Megnyílt a magyarkanizsai központi autóbuszmegálló

2024.01.09.
 

Magyarkanizsán január 8-án, hétfőn megkezdi működését a központi autóbuszmegálló. Az Erdő utca 3. szám alatti címen, az IDEA áruház mellett található megálló egy hétig próbaüzemben lesz, majd január 15-étől csak a központi megállón lehet felszállni az autóbuszokra, a Cnesa épületével szembeni megállót lezárják. A többi most is működő megálló megmarad, hangzott el az alkalmi sajtótájékoztatón, amit az új épületben tartottak meg. 
Mintegy egy hónappal ezelőtt sikerült lezárni az adminisztrációs harcot a központi bürokráciával, hogy végre megkezdhesse működését Magyarkanizsán a már több éve elkészült központi autóbuszmegálló. Az időközben is változó törvényes előírásoknak kellett eleget tenni, ami végül sikerrel járt, jelentette ki az alkalmi sajtótájékoztatón Marko Ždero, a községi tanács kommunális tevékenységek és közművek szakterülettel megbízott tagja. 
- Az autóbuszmegállók helyzetének a meghatározására szóló községi rendeletünket kellett megváltoztatni, aminek egy előfeltétele, hogy a közlekedésügyi minisztérium adjon rá egy jóváhagyást, tehát megküldtük a rendelettervezetünket a minisztériumnak, ők adtak rá egy jóváhagyást, aztán a Községi Képviselő-testület jóváhagyásával meg tudtuk változtatni ezt a rendeletet, és most már el tudjuk indítani funkcióba ezt a buszmegállót. Mindenféleképpen az összes busznak a kiindulópontja ez a megálló lesz – tette hozzá Bajtai Balázs, a Magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal Felügyelőségi főosztályának vezetője, közlekedési felügyelő. 
Az autóbuszmegálló beüzemelésével azt szeretnénk elérni, hogy a városban megszűnjön az autóbuszok össze-vissza való parkolása. Mindegyik utasszállító vállalatnak kötelező lesz a központi megálló parkolójában parkolni. A megálló megnyitásával a Cnesa épületével szembeni úgynevezett szabadkai buszmegállót le fogják zárni, tehát ott nem fognak többé megállni az autóbuszok, parkolni sem lehet majd ott, hangsúlyozta Bajtai Balázs. A könyvtárnál lévő, úgynevezett zentai buszmegálló meg fog maradni, mert a másik irányból jövő autóbuszokat nem akarják rákényszeríteni arra, hogy először lemenjenek a megállóhoz, és csak aztán folytassák az útjukat a másik irányba. 
A közlekedési felügyelő azt is nyomatékosította, hogy biztonságos a megállóhoz levezető útvonal, hiszen elhelyeztek az ott lévő kereszteződésben egy villanyrendőrt is. 
A változásról e-mailben értesítik az összes szállítóvállalatot, iskolát, illetve a tájékoztatási eszközökön keresztül is felhívják a polgárok figyelmét minderre, továbbá, a megszűnő megállóban is ki lesz írva, hogy többé az már nem fog üzemelni. 
Radulov Zsolt, a központi autóbuszmegálló üzemeltetője elmondta, hogy az utasok hétfőtől fűtött helyiségre számíthatnak. Az épületben lesz egy munkatársuk, akitől jegyet tudnak vásárolni a polgárok, információt is kérhetnek, illetve megvehetik a havi bérleteket. A szolgáltatásokért pótdíjat nem számolnak fel, tehát csak az autóbuszjegyek árát kell kifizetni. 
A magyarkanizsai központi autóbuszmegálló hétköznaponként délelőtt tart majd nyitva, amikor a legnagyobb az utasforgalom. Később, igény szerint, akár egész nap is az utasok szolgálatára tudnak majd állni. 

 


Hétfőtől fogadja az utasokat a magyarkanizsai központi autóbuszmegálló

Hétfőn megkezdi működését a magyarkanizsai buszállomás

Annak rendje és módja szerint




Fotó: Puskás Károly