Elkerülni a pillanatot, ami megváltoztathatja életünket

2023.12.10.
 

Nincs a szokásos viháncolás, a diákok arcáról inkább egyféle döbbenet olvasható le, amikor hallgatják Bojana Gladović élettörténetét. A fiatal egészségügyi dolgozó 22 éves volt, amikor kolléganőjével munkába sietett. A társa gyorsan és nem az útviszonyoknak megfelelően hajtott, a kocsi egy jeges szakaszon megcsúszott, felborultak. Gerincsérülést szenvedett, s azóta tolókocsiban éli a mindennapjait. 
Közlekedésbiztonsági előadáson vettek részt december 7-én a harmadikos és negyedikes tanulók a magyarkanizsai Beszédes József Műszaki és Mezőgazdasági Iskolaközpontban, amely akció a Magyarkanizsai Községi Közlekedésbiztonsági Bizottság, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség és a Rokkantak Szerbiai Egyesülete együttműködésével került megszervezésre. 
Bojana elmesélte a gyerekeknek, hogy mennyi ideig tartott a gerincműtét után a felépülés, hogy mekkora fájdalmai vannak és voltak, de saját bevallása szerint leginkább azt az érzést volt a legnehezebb leküzdenie, hogy mozgássérültként feleslegessé vált. Hosszú időbe telt, hogy újból megtalálja önmagát, s életcélt tűzött ki maga elé. Most tagja a paraplégiában, illetve quadriplégiában szenvedők országos szövetségének, s közlekedésbiztonsági előadásokat tart fiataloknak. 
A rendezvény résztvevőit köszöntötte Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is. Elmondta, a szervezők arra szerették volna felhívni a figyelmet egy ilyen sokkoló példán keresztül is, hogy teljesen mindegy, hogy gyalogosként, kerékpárosként vagy gépkocsivezetőként vagy utasként veszünk részt a közlekedésben, a baleset bármikor elérhet bennünket. 
- A fiatalok számára hatványozott veszélyt jelent, mert mindannyian úgy képzelik, hogy ők a leggyorsabbak, legerősebbek és legügyesebbek, de a közlekedésben ez nem mindig van így. Örülök, hogy ismételten sikerült az előadást megszervezni, s bízok benne, hogy a fiatalok közül sokan megfogadják ezeket a tanácsokat. 
Községi szinten az a szerencsénk, hogy relatívan kis közösség vagyunk. A közlekedés viszonylag kezelhető, bár a piaci napok specifikusnak számítanak. A szabályokat mindenki igyekszik betartani, bár ebben nagy szerepe van az önkormányzati felügyelőségi osztálynak, hisz ők is naponta figyelmeztetik vagy büntetik a szabálytalankodókat, mondta a polgármester. 
Bajtai Balázs, a Magyarkanizsai Községi Közlekedésbiztonsági Bizottság koordinátora elmondta, hogy idén második alkalommal szervezték meg a kampányt a végzős diákok számára, akik előtt ott van a lehetőség, hogy hajtási jogosítványt szerezzenek. Az önkormányzat is teljes vállszélességgel részt vesz a kampányban, mert nagy figyelmet fordítanak a diákok, a kicsik és nagyok biztonságára egyaránt. 
Bajtai Balázs elmondta, hogy pont most készült el az idei első félévi közlekedésbiztonsági statisztika, s 2023 első felében a község útjain nem volt halálos baleset, viszont 15-ben személyi sérülés történt. 

 


Közlekedésbiztonsági előadás Magyarkanizsán: Elkerülni a pillanatot, ami megváltoztathatja életünket

Nem lehet elég alkalommal felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonságra!




Fotóalbum Puskás Károly