Az Európai mobilitás hete Magyarkanizsán

2023.09.22.
 

Magyarkanizsa község idén is csatlakozott a Városok és községek autómentes napjához, azaz az Európai mobilitás hete rendezvény programjához, mely minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre.  
A szerbiai városok és községek részvételükkel az Európai mobilitás hetének akcióiban tulajdonképpen az európai állásfoglaláshoz csatlakoznak és kifejezik egyetértésüket a fenntartható közlekedés céljai kapcsán.  
Az Európai Mobiltás Hete rendezvény azon alternatív közlekedési módok promóciójáról szól, melyek nem használnak fosszilis üzemanyagot. Az Európai Mobilitás Hetének célja, hogy rendezvényekkel elérje a személyautók használatának csökkenését és a tömegközlekedés feltételeinek javulását, hogy szorgalmazza a kerékpáros, ill. a gyalogos közlekedés elterjedését.  
Az Európai Mobilitás Hete kapcsán Magyarkanizsán minden évben a kerékpáros közlekedést népszerűsítik, mégpedig úgy, hogy az óvodásoknak és diákoknak szerveznek előadásokat. A helybeli labdarúgó pályán idén is nagyszámú gyerek hallgatta meg a közlekedési rendőrök és a Vöröskereszt aktivistáinak jótanácsait, majd ezután következett a mindenki által várt fő esemény, amikor 18 kerékpárt sorsoltak ki az óvodások, általános- és középiskolások között, illetve ezen intézményekben oktató pedagógusok között.  
A sorsolás után a gyerekek átvonultak a szomszédos népparkba, ahol a rendőrség tartott nyílt napot és bemutatót a számukra.  
Mint ismeretes, a 2023/2024-es tanévben az Oktatási Minisztérium és a Belügyminisztérium közösen valósítja meg az „Együtt és biztonságban a gyermekkoron keresztül” projektet а szerbiai általános iskolákban. A projekt célja, hogy felhívja az általános iskolás diákok figyelmét az erőszakos viselkedés következményeire a valós és virtuális környezetben, hogy felismertesse az erőszak és a diszkrimináció különböző típusait, stratégiákat kínáljon a rászorulók megsegítésére és az erőszakmentes konfliktusmegoldó készségek alkalmazására, az együttérzés fejlesztése és a segítség, támogatás és védelem módjairól való tájékoztatás, valamint ismeretek és készségek elsajátítása a közlekedésben való biztonságos részvételről és a vészhelyzetekben való viselkedésről.  
A magyarkanizsai rendőrállomás promóciós akciója keretében a magyarkanizsai Népkertben a gyerekeknek és szüleiknek alkalmuk volt a rendőrökkel való beszélgetésre. A gyerekek beülhettek a rendőrkocsikba, kipróbálhatták a különféle eszközöket is.  
A rendezvényen részt vett Fejsztámer Róbert polgármester és Nebojša Rakić polgármester-helyettes is. A sajtónak nyilatkozva elmondták, hogy nagyon fontos a kapcsolattartás a rendőrökkel. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy a rendőröktől nem kell félni, hanem ellenkezőleg, bizalommal kell feléjük fordulni, ha bajba kerülnek. 

 


Magyarkanizsa: A gyermekek biztonságáért a közlekedésben és a mindennapokban

Közlekedésbiztonságról tanulhattak a diákok Magyarkanizsán

Együtt és biztonságban a gyermekkoron keresztül

Együtt és biztonságban

Autómentes nap Magyarkanizsán




Fotóalbum: Puskás Károly