Szent István-nap és Újkenyér-ünnep

2023.08.18.
 

Augusztus 20-án, vasárnap kerül sor az idei Szent István-nap és Újkenyér-ünnepre, mint a község egyik legszebb szabadtéri rendezvényére, Magyarkanizsa főterén, a magyarkanizsai önkormányzat szervezésében.

 

8.30 óra: Katolikus szentmise a Szent Őrangyalok-templomban

9.45 óra: Kenyérszentelés a pravoszláv Szent Mihály Arkangyal-templomban

 

Az idei színpadi program:

16.30 óra: A Kolompos zenekar koncertje

Az 1980-as években tűnt fel a népzenei életben a Kolompos együttes. Kezdetben táncházi zenekarként működtek, majd önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar népzenét. Műsoruk néprajzilag is hiteles, de ettől is fontosabb, hogy a fiatal közönség figyelmét is megragadják, hiszen játszva, könnyed formában, rengeteg humorral és színpadi geggel fűszerezve adják elő.

18.15 óra: A képzőművészeti verseny eredményhirdetése, a Legszebb kenyér verseny díjkiosztója a színpadon

Az ünnephez kötődő gyermekrajzverseny (Én elmentem a vásárba) kiállítását a Városháza előcsarnokában tekinthetik meg az érdeklődők.

A Legszebb kenyér versenyre bárki benevezhet, aki a rendezvény napján a városháza előtti parkolóban felállított, az ünnepi kenyereknek fenntartott faházban 16.00 és 17.15 óra között átadja az általa sütött kenyeret. A díjazottakat értékes nyeremények várják a magánszemély, egyesület, pék kategóriákban

18.30 óra: Kamarás Iván műsora

Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színész, akit a vajdasági közönség elsősorban filmszerepei révén ismer. A magyarországi vezető színházakban számos zenés darab főszerepét is játszotta már. Magyarkanizsai műsorában nemcsak énekel majd, de a gitárkíséretet is ő biztosítja majd – hamisítatlan sármjával fűszerezve

19.20 óra: Ünnepélyes kenyérszegés: az új kenyér megszentelése, polgármesteri beszéd és kenyérosztás

20.00 óra: Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra koncertje

Tóth Vera a 2003/2004-es Megasztár győzteseként vált ismertté.

A Budapest Jazz Orchestrával közösen előadott műsora ma már meghatározó eleme a magyar zenei palettának. Estjeiket laza elegancia szövi át, ami legfőképpen a big band műfaj velejáró tulajdonsága, de Vera természetéből is ez sugárzik egy kis humorral párosulva.

A Budapest Jazz Orchestra Európa egyik legjobb big bandje, amit számos belföldi és külföldi díj, elismerés is bizonyít. Magyarkanizsán főként amerikai és magyar örökzöld slágerek csendülnek majd fel. Mintegy 20 zenész és az énekesnő előadásában

 

Programok a Kisparkban:

16.00–19.00 óra: Miénk a park! ‒ gyermekprogramok és kézműves foglalkozás a kisparkban az oromi Zengő Tájház Nők és Fiatalok Kézműves Egyesülete (huszárok) és az Ősök Hangja Egyesület (szivacskard, rongylabda) karközreműködésével. A Generáció egyesület közkedvelt fajátékai is várják a gyerekeket

16.00 óra: Jancsi Bohóc Bábszínháza a kisparkban: A világszép kecskebéka

17.30 óra: Jancsi Bohóc Bábszínháza a kisparkban: Kacorkirály

17.30 óra: a Band of Streets fúvóscsapat utcazenélése

2011-ben alakult Pécsett a Band of Streets zenekar. A számos szakmai díjat elnyert együttes a különböző országok utcazenei fesztiváljain kívül felléptek a Milánói Világkiállításon is. Egyedi hangzásvilággal, feldolgozásokkal javarészt a ’90-es évek slágereit szólaltatják meg.

18.15 óra: Ringató foglalkozás Lukács Sárával. Közös játék a legkisebbeknek és szüleiknek a kisparkban

 

Kísérőprogramok:

21.30 óra: Ünnepi tűzijáték, fényfestés

Idén először különleges vizuális élmény is várja a rendezvény látogatóit: sötétedés után a Városháza épületét fényekkel festjük be!

 

A rendezvény ideje alatt a kispiaci tájház kiállítását tekinthetik meg a látogatók: a Dobó Tihamér Képtárat régi érdekes tárgyak töltik meg, amik megidézik a múlt század elejének mindennapjait.

 

Nem marad el a sokrétű kirakodóvásár, kézműveseink szebbnél szebb áruval készülnek, és senki sem marad éhen-szomjan: minőségi ételekkel és italokkal, édességekkel készülnek vendéglátósaink. Vidámpark a nagyutcán

 

Ideiglenes forgalomkorlátozás:

- 2023. augusztus 20-án (vasárnap) 05:00 órától a Testvériség egység utca egy része (a Fő tértől a Jovan Jovanović Zmaj utcáig) és a Városháza előtti parkoló (1. sz. főtér) augusztus 21-én (hétfőn) 05:00 óráig a forgalom elől le lesz zárva.

 

Ünnepeljünk együtt, közösségben!