Megtartották a XLI. Futó- és Úszófesztivált

2023.08.14.
 

Egykor maratonként indult, mára fesztivál lett belőle. Augusztus 12-én, szombaton megtartották Magyarkanizsán a XLI. Futó- és Úszófesztivált. Habár továbbra is a sporté a főszerep, igazi fesztiváli hangulata van az eseménynek. A strandon felállított színpadon DJ szórakoztatja a közönséget, lacikonyhák gondoskodnak a vendégsereg ellátásáról. 
Az úszásra közel 200–an neveztek be, míg a futáson több mint 300-an vettek részt. A 3 kilométeres úszás 11 órakor kezdődött és óbecsei diadallal zárult, hisz az ottani Swim Star úszóklub tagjai vitték el a dobogós helyeket. Stefan Nićin úszott be elsőként a célba kereken 27 perc alatt. Második lett Varga Réka, ő lett a legjobb női versenyző is, s csupán 12 másodperccel maradt le a dobogó legfelső fokáról. A harmadik helyet pedig Marko Lončarski szerezte meg 27 perccel és 27 másodperccel. 
A futás délután volt programon. 17 órakor indult a 10 kilométeres táv. Itt szabadkai győzelem született. Nagy Gellért Béla, a Spartacus Atlétikai Klub tagja 34 perc 58 másodperc alatt futotta le a távot. Második lett Sebestyén Balázs 36 perc 15 másodperccel. (Ő nem tüntette fel a nevezéskor, hogy honnan érkezett a versenyre.) A dobogó harmadik fokára Nagygyörgy László, a palicsi Tron Rekreációs Atlétikai Klub versenyzője állhatott fel 39 perc 33 másodperces eredményével. 
A szervezők elégedettek voltak a megjelent sportolók létszámával és azok kiváló teljesítményével. Kónya Róbert szervező elmondta: „Aminek igazán örülök, hogy az időjárás kiváló, az úszók azt mondták, hogy nagyon jó volt úszni, mert a Tiszának nagyon jó volt a hőmérséklete. A futók pedig - úgy gondolom - örülnek, hogy nincs 40 fok és nem esik az eső.” 
Az összes résztvevő elért eredményét a rendezvény Facebook-oldalán lehet megtekinteni: https://www.facebook.com/maratonkanjiza 
Az idén első ízben egy játékos sportvetélkedőt is rendeztek a futás és az úszás mellett. Ennek szervezője a Bro´S Gym egyesület volt. Pálfi Krisztián, az egyesület elnöke elmondta, hogy egy kísérőprogramot akartak biztosítani a nézők számára. Magát az eseményt Kanizsa Warriornak nevezték el, mert egy ügyességi versenyről van szó, ami erőnlétet és kitartást is igényel, s közben futni is kell, lehetőleg minél gyorsabban. Idén öt csapat nevezett be. Krisztián elárulta, hogy a rendezvényt jövőre már több helyszínen is meg szeretnék szervezni. 
A futó- és úszómaratont, valamint a Kanizsa Warrior versenyt megtisztelte jelenlétével Kormányos László tartományi sport- és ifjúsági segédtitkár is. Elmondta, hogy a kezdetektől fogva támogatta a Kanizsa Warrior ötletét is. 
- Az ilyen rendezvények iránt a fiatalok nagy érdeklődést mutatnak, s ezért jó ötletnek találtuk, hogy kiegészítsük az úszó- és futóversenyt, amelynek már 41 éves, komoly hagyománya van. Remélem, hogy a jövőben meg tudjuk valósítani a tervet, hogy a Tisza mentéről három községet bevonva, ezt a vetélkedőt is ismertté, közkedveltté tegyük. 
A hasonló rendezvények a sportturizmus szempontjából is fontosak lehetnek, véli Kormányos László. Elmondta, a sportturizmus fejlesztése egy újabb szegmens, a titkárság palettáján több ilyen pályázati kiírás is van. Magyarkanizsa pedig példa lehet ilyen tekintetben is.

 


Óbecsei és szabadkai diadal az úszás és futás magyarkanizsai ünnepén

Mozgalmas hétvége Magyarkanizsán

Futó- és Úszófesztivál Magyarkanizsán

Magyarkanizsa maratoni lázban égett