А szálláshelyek kategorizálásának kötelezettsége

2023.08.01.
  

A vendéglátóipari törvény (A Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 17/2019. sz.) előírja, hogy azon vendéglátók, akik háztáji létesítményekben (házakban, apartmanokban és szobákban) és falusi turisztikai létesítményekben nyújtanak szállást, kötelesek ezen létesítmények kategorizálását végrehajtani.


A kategorizálási kérelmet az eTuristán keresztül kell benyújtani.


Ezzel kapcsolatban FELKÉRÜNK minden olyan természetes személyt, aki a fent említett jogszabályba ütköző módon nyújt szálláshely-szolgáltatást, hogy a lehető legrövidebb időn belül forduljon az önkormányzathoz, és nyújtson be kérelmet a vendéglátó egység (ház, apartman, szoba vagy falusi turistaháztartás) kategorizálására.


A kategorizálásról szóló határozat kézhezvételekor a vendéglátó egység és a vendéglátó az eTurista rendszerben bejegyzésre kerül, így az előírásoknak megfelelően jogszerűen tudja folytatni a vendéglátóipari szálláshely-szolgáltatását.


A felsorolt kategorizált létesítményekben természetes személy vendéglátóipari szolgáltatást nyújthat közvetlenül vagy közvetítőn keresztül – ez utóbbi csak jogi személy vagy vállalkozó lehet. Közvetítés esetén a természetes személy és a közvetítő közös megállapodást köt, amelyet – nyilvántartásba-vétel céljából – kötelesek benyújtani a helyi önkormányzat illetékes szervéhez.


Ellenkező esetben az említett törvény 92. szakasza 1. bekezdésének 9. pontja alapján a természetes személy kihágási felelőségre vonható és a kiróható pénzbírság összege 150.000-től 350.000 dinárig terjed.


További információkkal és szakmai segítséggel készséggel állunk mindenki rendelkezésére e-mailben: ivett@kanjiza.rs vagy a 024/4 875 166-os telefonszám 230-as mellékén.


Az Idegenforgalmi és Ifjúsági Minisztériummal pedig a következő elérhetőségeken vehetik fel a kapcsolatot: a turizam@mto.gov.rs vagy az eturista@mto.gov.rs e-mail címen, illetve a 011/3149670 és a 011/3139671-es telefonszámokon.