Pályázat középiskolás diákok felvételére a diákotthonokba Szerbia területén

2023.06.23.
 

Az Оktatási Мinisztérium pályázatot hirdetett a Szerb Köztársaság középiskolásainak felvételére szállást és étkezést biztosító diákotthonokba a 2023/2024-es tanévre 
A szállást és étkezést biztosító diákotthonokba azok a diákok kérhetik felvételüket, akik a Szerb Köztársaság, Vajdaság Autonóm Tartomány vagy önkormányzat által alapított középiskolák tanulói, akik az adott tanévben először iratkoznak be bizonyos osztályba, és akiknek oktatását a Szerb Köztársaság költségvetéséből finanszírozzák, ill. akik a Szerb Köztársaság állampolgárságával rendelkeznek, és lakóhelyük nem a középiskolájuk székhelyének területén van.
Az intézményekben a szálláshoz és étkezéshez való jogot a régió valamely országának állampolgárságával rendelkező tanulók is kérelmezhetik.
Az intézmények férőhelyek elosztásakor a meghirdetett létszám 10%-áig célirányosan biztosítanak szállást és étkezést az érzékeny társadalmi csoportokból származó tanulók számára.
A diákotthoni pályázatra jelentkezők regisztrációja az alábbi határidőkön belül történik:
- első pályázati ciklus - 2023. július 3-tól 14-ig,
- a fennmaradó helyekre - 2023. augusztus 24-től 28-ig,
- az érzékeny társadalmi csoportok számára, ill. azoknak, akik az első elosztásban nem kaptak szállást - 2023. augusztus 24-től 28-ig.
Az első elosztásban jelentkezni kötelesek azok a tanulók, akik a középfokú szakképzés szakmai tantárgyainak tantervére és programjára vonatkozó előírások szerint számszerűen értékelt, az összesített osztályzati átlagba beszámított szakmai gyakorlat végzésére kötelesek, de az ő rangsorolásuk a második elosztásban történik majd, amikor fel tudják mutatni a tanulói bizonyítványt. Azok a hallgatók, akik július 3-tól 14-ig nem regisztrálnak, nem kapnak további jelentkezési lehetőséget.
A pályázó a pályázatra történő jelentkezéskor a pályázati jelentkezéssel együtt (kitöltött formanyomtatvány) benyújtja az alábbi dokumentációt (eredeti dokumentumokat vagy hitelesített fénymásolatokat):
1. a befejezett általános iskola közokiratai (az V-VIII. évfolyam bizonyítványa és az érettségi vizsga letételét bizonyító igazolás) és a középiskolai beiratkozás igazolása (a középiskola 1. osztályába beiratkozott tanulók esetében),
2. a középiskola előző évfolyamának elvégzését igazoló bizonyítvány (a középiskolák II., III. vagy IV. osztályába beiratkozott tanulóknak),
3. a szülő, gyám lakóhelye szerinti önkormányzat által kiállított, a tárgyév január 1-jétől március 31-ig terjedő családtagonkénti jövedelemről szóló igazolás (abban az esetben, ha a jelen pályázat megjelenését megelőző hat hónapban nem változott a lakóhely),
4. az Oktatási Minisztérium által szervezett, a diákversenyek naptárában szereplő diákversenyeken való részvételt igazoló oklevél és egyéb díjak a befejezett osztályban,
5. az intézmény, diákotthon igazolása a diák magaviseletéről az előző tanév során, ill. díjak és dicséretek a tevékenységekben való részvételért, kirótt fegyelmi intézkedések kitüntetések és dicséretek (a középiskola II., III. vagy IV. osztályába beiratkozott tanulók esetében).
A pályázatra nem időben benyújtott, hiányos és nem felhatalmazott személy által átadott jelentkezéseket nem veszik figyelembe.
A teljes dokumentációt időben átadó pályázók rangsorolása az adott intézménybe való felvételhez szükséges pontok összesítése alapján történik.