Hatvankettedszer írótábor Magyarkanizsán

2014.09.05.
  

Lezajlott Magyarkanizsán a 62. írótábor. Az idei rendezvény hagyományosan a népkerti koszorúzással indult, majd a Dobó Tihamér és Koncz István szoborkettősénél hivatalosan is megnyitotta kapuit a nemzetközi írótalálkozó.

Bányai János nyugalmazott egyetemi tanár, a 62. Kanizsai Írótábor szervezőbizottságának elnöke az Írótábor jelentőségét méltatva elmondta, hogy egyre kevesebb alkalom van a beszélgetésre, elzárkózunk a külvilágtól, az Írótábor éppen ellenkezőleg a nyitottságával kezdeményezi a beszélgetést irodalmi értékekről, ezzel építve fel az irodalom életét, amely intézményekben zajlik, ilyen intézmény a Kanizsai Írótábor is.

A délutáni program a Dobó Tihamér Képtárban kiállításmegnyitóval folytatódott, amely a képzőművészet és az irodalom kapcsolatát, közös pontjait, összefonódását próbálta megfogalmazni és bemutatni. A megnyitón Ács Józsefen kívül Milan Konjović, Hangya András képei, mellettük Papp József, Sziveri János, Tolnai Ottó, Bányai János és Balogh István szövegei szerepeltek. A kiállításmegnyitó után a képtár alsó csarnokában a Híd kör ifjú tagjai, név szerint Fehér Dorottya, Berényi Emőke, Benedek Miklós, Sági Varga Kinga, T. Kiss Tamás, Oláh Tamás, Brenner János és Patócs László mutatkoztak be, akik a Híddal való első találkozásukról meséltek, illetve arról folytattak vitát, hogy vajon egy nemzedékként meg tudják-e határozni önmagukat.

Az írótábor első napját a Hol tartasz?/Hol tartunk? elnevezésű felolvasóest zárta.
A második nap nyitásaként a Rendhagyó irodalomórákkal párhuzamosan zajlott a Szociográfiai műhely. A délutáni programsorozat nyitórendezvénye a kiadók bemutatkozása volt. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (a Beszédes István szerkesztette Pasztorál és a Mák Ferenc szerkesztette Egy patrícius a titkok kapujában című kötettel) és a zEtna (Szögi Csaba: Rakjatok be a gumiszobába, Sinkovits Péter: Orfeum) mellett a Forum Könyvkiadó is bemutatkozott. A Forum két kiadványa közül az egyik a Híd Könyvtár-beli Mozgalom, kultúraformálás, irodalmi gondolkodás című tanulmánygyűjtemény a Híd történetéből. A kötetről Faragó Kornélia és Virág Gábor beszélt, majd bemutatták a kötet CD-mellékletét is. Ezt követően Böndör Pál (a Híd egyik főmunkatársa) legújabb kötetéről, a Bender & Tsa. című, az írótáborra megjelent művéről faggatta a szerzőt Sági Varga Kinga.
A Szemtől szembe irodalmi beszélgetésen az írótábor legfiatalabb alkotói, Kiss Tamás, Lennert Tímea, valamint a Híd Körből Antalovics Péter és Benedek Miklós mutatkozott be. Az esemény több szempontból is formabontó volt. Egyfelől – ahogy arra az elnevezés is utal – ennek a rendezvénynek az író és az olvasó közötti kapcsolatteremtés a célja, így egy hangulatos kis magyarkanizsai utcán, az Ozoray Árpád utcában tartották meg. Másfelől az égiek nem kedveztek az íróknak és az igen szép számú lelkes közönségnek, akik a közel háromnegyed órás beszélgetést szakadó esőben, de töretlen kitartással és érdeklődéssel figyelték.
A második nap zárórendezvénye a díszvendéggel, Oravecz Imrével történt beszélgetés volt. Bányai János a szerző eddigi pályájának részletes ismertetése után a Kaliforniai fürj című regényből kiindulva faggatta alkotásról, témákról, kapcsolatokról, vers- és prózaírásról, tervekről. Megtudhattuk, hogy Oravecz Imrének 1968-ban versei jelentek meg a Hídban Bori Imre kísérőtanulmányával, és e versek megjelenése tekinthető az írói pálya kezdetének is.
Az írótábor szeptember 6-án zárta kapuit az Irodalmi kávézást követően.

Bővebben:


https://www.magyarszo.rs/hu/2453/kultura_irodalom/115462/A-cs%C3%B6nd-v%C3%A1ros%C3%A1b%C3%B3l-az-irodalmi-szellem-v%C3%A1rosa.htm

http://www.vajma.info/cikk/kultura/9779/Megnyilt-a-62-Kanizsai-Irotabor-8211-A-parbeszedbol-az-irodalmi-ertekek-rendje-alakul-ki.html

http://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/megny%C3%ADlt-a-62.-kanizsai-%C3%ADr%C3%B3t%C3%A1bor_516214.html

http://www.hirado.hu/2014/09/02/oravecz-imre-lesz-a-magyarkanizsai-irotabor-diszvendege/

http://hetnap.rs/galeria/A-62-Kanizsai-Irotaborban-1865.html

http://www.hid.rs/tortenesek.php?page=873

https://www.magyarszo.rs/hu/2456/kultura_irodalom/115550/%C3%89rt%C3%A9kteremt%C5%91-p%C3%A1rbesz%C3%A9dek.htm

https://www.magyarszo.rs/hu/2454/kultura_irodalom/115517/A-Szociogr%C3%A1fiai-M%C5%B1hely-gazdag%C3%ADtja-az-%C3%ADr%C3%B3t%C3%A1bort.htm

http://www.vajma.info/cikk/kultura/9783/Szociografia--konyvbemutatok--iro-olvaso-talalkozok-a-62-Kanizsai-Irotabor-masodik-napjan.html

https://www.youtube.com/watch?v=cRUNRDKzTQo&list=UUOvBXkLmx4eOVCBcx_gcX5Q


Irodalmi terefere hazai köntösben - Új Kanizsai Újság



A fényképeket készítette: Puskás Károly építészmérnök