Magyarkanizsai márciusi ifjak

2023.03.13.
 

Magyarkanizsa önkormányzata minden évben megemlékezik az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról. Ezúttal március 14-én, kedden tartanak színvonalas programokkal teletűzdelt és színesített megemlékezést. Olyan rendhagyó és egyedülálló eseménysorozat jellemzi majd ezt a napot, amit érdemes az elejétől a végéig megnézni, mert páratlan élményeket nyújt. Minderről az önkormányzat szakmunkatársa, a szervezőbizottság tagja, Vranić Váradi Lívia adott tájékoztatást:
– Ünnepi műsor keretében történik a megemlékezés, melynek része a koszorúzás, és természetesen kulturális tartalmakkal is igyekszik az önkormányzat kedveskedni az érdeklődőknek. Ahogy az elmúlt években, az idén is március 14-én kerül sor az ünneplésre. A következő programmal készültünk: fél ötkor a Nagytemetőben kerül sor az első programelemre, mégpedig a koszorúzásra és megemlékezésre. A Nagytemetőben szokásunkhoz híven a kápolnánál tartjuk ezt meg, ahol történelmi összefoglalót Kávai Szabolcs helytörténész, történelemtanár mond, és természetesen kulturális programmal is szolgálunk. Első és második alkalommal tudnak bemutatkozni a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szavalókörének tagjai – mondta Vranić Váradi Lívia. – Ezt követően Márciusi ifjak címmel kiállításmegnyitó lesz a Dobó Tihamér Galériában. Nem mindennapi vállalkozásról van szó: a szervezőbizottság úgy döntött, hogy összegyűjti, összefogja azokat a fiatalokat, akik középiskolások, illetve már befejezték a középiskolát, és képzőművészettel foglalkoznak. Nekik ad teret a szervezőbizottság az ünnep keretében, a nemzeti ünnep apropóján, hogy bemutatkozzanak alkotásaikkal a galériánkban. A tizennégy ifjú vállalta a felkérést, hogy megörvendeztessék alkotásaikkal az érdeklődőket, ők a mi márciusi ifjaink – magyarázta Vranić Váradi Lívia, aki hozzátette, hogy a nagyérdemű egy performance-ot is láthat ez alkalommal.
– Ezután minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk a Művészetek Házába. Március 14-én 18 órakor kezdődik a Szabadságharc elnevezésű színpadi játék, melyet Tóth Péter Lóránt és Kálló Béla állítottak színpadra. Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica díjas versvándor, Kálló Béla pedig Jászai Mari-díjas színművész. Ez az előadás sokak számára ismerősen csenghet, ugyanakkor Magyarkanizsán a közönségnek még nem volt alkalma látni. 2018-ban volt a darab ősbemutatója. Dokumentarista drámáról van szó, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a levelezésekből és korhű forrásokból összeállított szöveg a darab 90 százalékát adja, így a fikcióra és a kreativitásra nagyon kicsi lehetőség maradt. Valóban korhű képet kaphatunk, mégpedig Petőfi és Arany barátságáról. A két költőóriás barátsága épp a forradalom és szabadságharc éveiben bontakozott ki igazán. Két szögesen ellentétes, egymástól eltérő világnézetű emberről van szó, a tűz és a víz találkozásáról. Az ő történetük arra tanít bennünket, hogy egymásban nem a különbözőségeket kell keresnünk, és nem kell elítélnünk a másképp gondolkodókat, hanem egymást támogatva tudunk előrehaladni. Azt hisszük, hogy ismerjük Aranyt és Petőfit. A költészetüket valóban ismerhetjük, de ez a darab nem a költészetük, hanem a barátságuk felől közelíti meg őket, és annak köszönhetően, hogy betekintést nyerhetünk a forradalmat megelőző hétköznapjaikba, kibontakoznak előttünk a történelmi események is – mondta a szervezőbizottság tagja.
A magyarkanizsai megemlékezésre, a programok mindegyikére ingyenes a belépés, még a Cnesa nagyszínpadán 18 órakor látható Szabadságharc előadásra is, melyben a közösségben ünneplés, a Petőfi-emlékév, a költőink életébe való bepillantás eddig még nem sokat taglalt oldala is benne lesz! Magyarkanizsa hív mindenkit a közös ünneplésre, ingyenes és színvonalas programok látogatására.
Bővebben:

 


Magyarkanizsai márciusi ifjak

Nemzeti ünnepünk községi programja

Magyarkanizsai megemlékezések a 48-as forradalom évfordulója alkalmából