Az Év sportolóit díjazták Magyarkanizsán

2023.02.28.
 

Átadták az Év sportolója díjakat Magyarkanizsán. Az eseményen a legeredményesebb sportolók mellett a csapatokat és az edzőket is díjazták, de a legjobb klub is elismerésben részesült. Az idei évben különdíjak is kiosztásra kerültek.


Az eseményen Borsos Csaba, a Magyarkanizsai Községi Sportszövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Majd Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester is szólt a jelenlevőkhöz. Ezt követően került sor az elismerések átadására. A méltatásokat Vranić Váradi Lívia protokollügyekkel és tájékoztatással foglalkozó munkatárstól hallhatták az érdeklődők.


A községi versenyzők rangsorolását a 2022-es év sportolója kiválasztása kapcsán a Sportszövetség Igazgatóbizottsága határozta meg a klubok által benyújtott nevezések és a tavalyi évben elért eredmények alapján.


A pionír fiúk közül a legeredményesebb Újhelyi Balázs, a Potisje Birkózó Klub tagja lett. Újhelyi Balázs a magyarkanizsai Potisje Birkózó Klub tagja immár 10 éve, bentlakója a Vajdasági Birkózóakadémiának és a Zentai Egészségügyi Középiskola tanulója. Balázs számos versenyen vehetett részt a 2022-es évben itthon és külföldön egyaránt. Kimagasló eredményeket tudhat maga mögött: országos bajnok kötött- és szabadfogásban, Balkán bajnoki bronzérmes, az Európa bajnokságon kiváló birkózással, az iráni és lengyel ellenfelét legyőzve a negyeddöntőig jutott. A Meteorokról, Zágrábból és Prágából is aranyéremmel tért haza, a felkészülést pedig máris megkezdte az idei Balkán ás Európa bajnokságra.


A pionír lányok közül a Potisje Birkózó Klubot erősítő Habi Orsolyáé lett a serleg. Habi Orsolya már 5 éve a magyarkanizsai Potisje Birkózó Klub tagja. Öccse, Dávid kezdett el először a birkózással foglalkozni, de neki is nagyon megtetszett ez a sport, így ő is elkezdte az edzéseket. Pályafutását Újhelyi Sándor edző indította el, majd átkerült Fábián Ákos edző szárnyai alá a Vajdasági Birkózóakadémián. Munkája eredménye hamar megmutatkozott. Tizenhárom évesen a szerbiai válogatott tagja lett, aranyérmeket szerezett a szerbiai kupa versenyeken és a szerbiai országos bajnokságokon 4 évben is a dobogó legfelső fokára állhatott. Legbüszkébb mégis az ISF World School Games (Iskolák közötti világbajnokság) elnevezésű versenyen elért eredményére, ahol ezüstérmet szerezett 2021-ben, valamint különdíjban is részesült. Fair Play díjat kapott a sportszerű versenyzéséért.

Emellett a magyarországi szőnyegekről is számos alkalommal tért haza dobogós helyezéssel. Ezek a csodálatos eredmények arra ösztönözik, hogy tovább folytassa a birkózást, a versenyzést, és akár Balkán- vagy Európa-bajnokságon is érmes lehessen. Jelenleg nyolcadik osztályos tanuló, őszre pedig reményei szerint a Zentai Egészségügyi Középiskolásban folytatja a tanulmányait, hogy minél közelebb legyen az Akadémiaihoz és a birkózáshoz.


A kadet fiúk közül Özvegy Dániel birkózó érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést. Ő most 17 éves, 8 évesen próbálta ki magát a birkózásban először, majd két év után kezdett el rendszeresen edzeni a magyarkanizsai Potisje Birkózó Klubban. A sport fontos szerepet játszik az életében. Jelenleg külföldön lakik, viszont hazajár versenyezni. 34 éremmel büszkélkedhet, amelyeket az utóbbi években nyert és amelyekhez edzőinek és apukájának a támogatása is hozzájárult. 2022-ben érmeket szerezett a szerbiai kupa versenyen és a szerbiai országos bajnokságon is, ő lett a Balkán-bajnokság negyedik helyezettje. Az idei évben több energiát szeretne fektetni az edzésbe, azért, hogy a jövőben is részt vehessen nagyobb bajnokságokon. Véleménye szerint több lehetősége adódik a felkészülésre koncentrálni annak köszönhetően, hogy idén megnőtt az érdeklődök száma eziránt a sport iránt.


A kadet lányok közül a birkózó Újhelyi Evelin lett a legeredményesebb. Újhelyi Evelin a magyarkanizsai Potisje Birkózó Klub tagja immár 10 éve, bentlakója a Vajdasági Birkózóakadémiának és a Zentai Egészségügyi Középiskola kitűnő tanulója. Evelin számos versenyen vehetett részt a 2022-es évben itthon és külföldön egyaránt. Kimagasló eredményeinek sorát a szerb és magyar országos bajnokság ezüstérme és a Balkán-bajnoki 3. helyezés gazdagítja. Részt vett a kadet világbajnokságon Rómában, és számos érmet szerzett, mint a szerbiai női válogatott tagja Horvátországban és Magyarországon. Az idei évben már megkezdte a téli felkészülést, két edzőtáboron van túl és reméli éremmel térhet haza a Balkán- és Európa- bajnokságokról.


A junior kategóriában a fiúknál a legeredményesebb a szintén a Potisje Birkózó Klubot erősítő Berec Dávid lett. Berec Dávid 19 éves és 15 éve birkózik a Potisje Birkózó Klub berkein belül. Tavaly fejezte be középiskolai tanulmányait és úgy érzi sikerült eligazodnia a való életben. Talált egy számára tetsző munkát, de elképzelhetőnek tartja, hogy a későbbiekben, még visszaül az iskola padba, hogy továbbfejlessze tudását. 2022-ben sikeres évet tudhatott maga mögött, aranyérmet szerezett a szerbiai kupa versenyen, a szerbiai országos bajnokságon és a vajdasági bajnokságon is.


A junior kategóriában a lányok közül a legjobban Fábian Orsolya birkózó lett. Orsolya 10 éve a Potisje Birkózó Klub oszlopos tagja. Orsi apukája és nővére hatására kezdett el a birkózással foglalkozni. Az évek alatt a szerb válogatottban is bemutatkozott, részt vett a korosztályos Európa- bajnokságokon. Orsi a strandbirkózással is foglalkozni kezdett az elmúlt években. A strandbirkózó Európa-bajnokságon 2. helyet ért el. Az országos bajnokságról minden évben aranyéremmel tér haza. A tavalyi évben megnyerte a junior, az u-23-as és a felnőtt országos megmérettetést is. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen tanul, első éves gyógypedagógus hallgatóként.


A szenior kategória legeredményesebb férfi sportolója Losonc Szabolcs birkózó lett, aki ezzel együtt az Év sportolója kitüntetést is magáénak tudhatja. Losonc Szabolcs idén lesz 21 éves és 13 éve birkózik a magyarkanizsai Potisje Birkózó Klubban. Junior, u23-as és felnőtt országos bajnok is volt 2022-ben. Részt vett Rómában a junior Európa bajnokságon is, de ott sajnos nem tudta tehetsége legjavát hozni. Bízik benne, hogy a 2023-as éve jól sikerül és az Európa bajnokságon dobogós helyezést is el tud érni.


A szenior női kategóriájában Fábián Annához került a serleg, aki így az Év női sportolója is lett. Fábián Anna 13 éve a Potisje Birkózó Klub tagja. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Táplálkozástudományi mesterképzésének végzős hallgatója. Anna számára a tavalyi év az eddigi legkiemelkedőbb volt a sport tekintetében, hisz történelmi sikert ért el. Az U23-as Európa bajnokságon ezüstérmet nyert, ami a szerb női birkózás valaha volt legjobb eredménye. A negyeddöntőben magyar ellenfelét múlta felül 4:0-ra, majd az elődöntőben a német Schellt a második félidő elején 9:0-ás vezetésnél betusolta és így jutott a döntőbe, ahol végül 4:2- re maradt alul az azeri Aliyeva-val szemben. Emellett ebben az évben az első felnőtt világversenyén, az Európa-bajnokságon ötödik lett, a felnőtt magyar és szerb országos bajnokságot pedig megnyerte. Anna a sportban és tanulmányaiban is kitartó, szorgalmas és alázatos, a fiatalabb lányok példaképként tekintenek rá.


A legjobb csapatnak a magyarkanizsai TSC női labdarúgó csapata bizonyult. A TSC női labdarúgó klub 2022-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Mint ahogyan az előző években, 2022-ben is a bajnoki mérkőzések mellett, a csapat részt vett különböző labdarúgótornákon is, valamint a felkészülés szakaszában több edzőmérkőzést is lejátszott. A TSC lányai nagy ambíciókkal vágtak neki a bajnokság folytatásának, viszont az együttes számára rosszul kezdődött a tavaszi idény, így a kitűzött 4. hely megszerzése nem sikerült. A felsőházba jutás még váratott magára, ezért az alapszakasz befejezése után a csapat az alsóházban folytatta a küzdelmet. Nem meglepő módon, a rájátszásban az együttes magabiztosan szerezte meg az 5. helyet, ugyanis 25 pontos különbséggel előzték meg az utánuk következő újvidéki Vojvodinát. Ez az eredmény a klub történelmének eddigi legnagyobb sikere. A 2021/2022-es szezonban több olyan játékoslány is volt, aki századik bajnoki mérkőzését játszotta a magyarkanizsai klub színeiben. Ebben a szezonban érte el ezt a számot Knežević Milana, Kovács Izabella és Ivošević Sanja. A Női Szerb Kupában a negyeddöntőig meneteltek, majd oroszlánrészt vállaltak a Női Kupa döntőjének szervezésében, melyet Szerbia legkorszerűbb stadionjában rendeztek meg, Topolyán, a „TSC“ otthonában. 2022-ben először volt példa arra, hogy a szegedi Szent Mihály és a magyarkanizsai „TSC“ közösen szervezzen meg egy nemzetközi női labdarúgótornát, amely a Királynők Kupája nevet kapta. A tornán a szervezők mellett szerepelt a montenegrói bajnok Breznica, és a szabadkai Spartak DOO is. A 2022/2023-as szezonban a csapat szeretné megszerezni a 4. helyet, tehát bekerülni a felsőházba. Kemény munkával, és sok energia befektetésével az őszi szezont a lányok az 5. helyen zárták, egyforma ponttal, mint a 4. helyezett Vojvodina. Az évet a csapat a montenegrói kispályás labdarúgótornával zárta, melyen kilenc környékbeli ország képviseltette magát. Erről a nívós rendezvényről a „TSC“ lányai bronzéremmel térhettek haza. A serleg a szenior lányoké, de elmondhatjuk, hogy a felnőttek mellett az U13-as, U15-ös és U17-es csapat is sikeresen szerepelt az országos, tartományi, illetve a községi bajnokságban egyaránt.


A legjobb edzőnek járó plakettet Fábián Ákos, a Potisje Birkózó Klub edzője érdemelte ki a 2022-es évben. Fábián Ákos 17 éve erősíti a Potisje Birkózó Klub edzői tevékenységét. Jelenleg a Vajdasági Birkózóakadémia női szakágának, a Potisje Birkózó Klub lány versenyzőinek és az utánpótlás szerb női válogatott edzője is. Sportolói pályafutását követően kezdett el , két lánya Anna és Orsi révén került közel a női birkózáshoz. Korábbi sikeres sportolói múltjából eredően kitartó, megértő edző, aki maximális profizmussal áll a versenyzőkhöz. Ezt támasztja alá az is, hogy mindkét lánya sikeres birkózó lett. Orsi a junior strandbirkózó Európa bajnokságon, Anna pedig az U23-as Európa bajnokságon nyert ezüstérmet. Számtalan versenyre kíséri el birkózóinkat az év során, és vezényel edzőtáborokat belföldön és a szomszédos országokban egyaránt. Az akadémián a lányok tisztelik, kedvelik. Profi edzői munkája megmutatkozik abban is, hogy az akadémista lányok látványosan fejlődtek az elmúlt másfél évben.


Az idei évben első alkalommal különdíjakat is osztottak, a nem olimpiai sportágban versenyzők részére. A nők közül ezt Pilisi Zsófia a Kanizsa Úszóklub tagja érdemelte ki, aki a klub egyik legfiatalabb tagja, de innen ered a benne rejlő hatalmas energia is. Ezzel az energiával felvidítja barátait, igaz barát, de a versenyeken is nagyszerű harcos. A NEM szó egyszerűen nem létezik a szókincsében bármit is csináljon. Zsófia 2022-ben országos bajnok lett a 10-11 éves lányok kategóriájában és több mint 20 érmet szerzett a szerbiai versenyeken maratoni nyílt vízi úszásban. De a nagy cél még előtte van és pedig, hogy országos bajnok legyen 10 km nyílt vízen, amit 2023-ra tűzött ki célul.


A férfiak közül Muhi Ádám részesült különdíjban, aki szintén a Kanizsa Úszóklub tagja. Ádám a középiskola első osztályos tanulója, aki a Magyarkanizsa Úszóklub tagjaként országos összesített első helyezést ért el a nyílt vízi úszásban a 2022-es évben. Ugyancsak a saját korosztályában, a 14-15 éves kategóriában első helyezett lett. Ádám az általános iskolát Vuk diplomával fejezte be. Félénk, visszahúzódó fiú, aki kitartó munkával és az úszás iránti szeretetével megszerezte magának az országos bajnoki címet. Klub társai példaképe, segítőkész barát. Az ő pozitív energiája és kitartása erőt és önbizalmat ad klubtársainak is.


A legjobb klubnak járó elismerést pedig a Potisje Birkózó Klub vehette át, a 2022-ben elért kiemelkedő eredményei miatt.


Bővebben:

 


Az Év sportolóit díjazták Magyarkanizsán

Díjazták az év sportolóit Magyarkanizsán

Kiosztották az Év sportolója díjakat Magyarkanizsán

Átadták az Év sportolója díjakat Magyarkanizsán




Fotó: Puskás Károly