Kétsávossá bővül a Ludas és Kispiac közti út

2023.01.18.
 

Kétsávossá bővül, azaz helyi jellegűből regionálissá válik a közeljövőben a Ludas és Kispiac közti út. Egyes előkészületi munkákat már megkezdtek, amit január 17-én megtekintett Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke.
A Ludas-Kispiac út a legrövidebb összeköttetés Szabadka és Magyarkanizsa között. Hivatalosan az 5-ös számú helyi jellegű út nevet viseli, de sokkal több annál. Nemcsak a két falu lakói és a mezőgazdasági termelők veszik ugyanis igénybe, hanem a Magyarkanizsára vagy Észak-Bánátba tartók is. Hatalmas forgalom bonyolódik rajta és az elmúlt tíz évben jelentősen megrongálódott, az egyébként is keskeny út.
Magyarkanizsa önkormányzata évente elvégzi az útszakasz mintegy 3,2 kilométeres ráeső részének karbantartását, azonban hosszútávon ez nem kifizetődő. A két önkormányzat összefogva igyekszik megoldani a problémát. Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester elmondta: „Még a tavalyi év folyamán volt egy szakmai megbeszélés Szabadka Város Önkormányzata és Magyarkanizsa Község Önkormányzata között, hogy ezt az útszakaszt, ami összeköti a két várost, komolyabban elkezdjük terveztetni és felújítani. A tervdokumentációt közösen sikerült megterveztetni, és engedélyes tervekkel rendelkezik most már ennek az útszakasznak a kivitelezési terve.”
Most két fázisban felújítják az utat: elkészült a tervdokumentáció, majd december folyamán az útpadkát közel 2 kilométeres szakaszon mart aszfalttal építették ki és kitisztították, illetve kiásták az esővizes árkokat az úttest mindkét oldalán. A most, a szabadkai költségvetési eszközökből elvégzett munkálatok, jelentős mértékben csökkentik a következő, második szakaszra vonatkozó beruházási összeget, amikor is kétsávossá bővül az út. Erre hamarosan pályázni fognak a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál, közölte Pásztor Bálint.
Az út nem az egyetlen beruházás Ludason, ugyanis a településen az idén megkezdődik a gázvezeték-hálózat kiépítése, 14 km hosszúságban, 25 millió dinár értékben, valamint a Kosztolányi-ház felújítása és átalakítása civil térré, otthont adva a helyi civil szervezeteknek, 10,2 millió dinár értékben.
Bővebben:

 


Kétsávossá bővül a Ludas és Kispiac közti út

Felújítják a Ludas és Kispiac közötti útszakaszt

Helyiből regionálissá válik a Ludas-Kispiac út

Hamarosan aszfaltozott, kétsávos út köti majd össze Kispiacot Ludassal?

Felújítják a Ludas és Kispiac közötti útszakaszt