Ajvárfőző verseny volt Magyarkanizsán

2014.09.01.
 

A városháza előtti kis parkban a megmérettetés délben kezdődött. A szervező, a Bašta Mašta civil szervezet az ajvárnak való paprika és a befőttes üvegek mellett fedett, mobil tűzhellyel ellátott főzőhelyet, tűzifát, asztalt és csapatonként három széket valamint műanyag edényeket biztosított a résztvevőknek, akiknek mindehhez csak főzőedényt, fakanalat, merőkanalat, késeket és paprikadarálót kellett magukkal hozniuk.

Az egyetlen benevezett szabadkai gárda, a sült-főtt paprikapép nevére angolul játékosan asszociáló I WAR nevű családi csapat nyert és jutott a belgrádi döntőbe a versenysorozat első állomásán, amelyen a győztesek mellett további 11 kispiaci, martonosi és magyarkanizsai csapat mutatta be ajvárkészítő tudását.

A csapatok, a végső győzteshez hasonlóan, igyekeztek minél találóbb nevet adni maguknak. Az egyik és talán a legsikeresebb ilyen név a ZmAjvar volt, amelyet a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Juhász Márta igazgatónő vezette csapata ötlött ki, de volt ott Édes piros, Paprikakirálynők vagy Ajvárkák elnevezésű versenycsapat is.

A gyönyörű paprikák mosása, sütése, héjától való megszabadítása, ledarálása és főzése nem kevés időt igényelt, de estig minden csapat megtöltötte a kapott tégelyeket, és a nézők, majd pedig a zsűri is pedig megkóstolhatta a finomabbnál finomabb friss készítményeket.

A csapatok zöme mással is készült. Ki halat, ki csevapot sütött az ajvár mellé, hogy a társaság ne maradjon éhen. A nagyszerű rendezvényen kiváló volt a hangulat, amihez a kísérőprogramok is hozzájárultak. A nézők és ráérős idejükben a versenyzők is láthatták a magyarkanizsai Szajkó Ferenc látványkonyháját. A gyermekeknek előadást tartottak az egészséges étkezésről, majd gyermekjátékok és interaktív gyermekfoglalkozások követték egymást, amelyekbe nagyon sok gyerkőc bekapcsolódott. Az élő zenét a helybeli Csaba Duó és a Tisza Menti tamburazenekar szolgáltatta.

A nagyszerű verseny és még nagyszerűbb hangulat ellenére a megjelentek már nagyon várták az este fél 9-kor kezdődött eredményhirdetést. Vranić Váradi Lívia és Velibor Vranić műsorvezetők nagyszerű közreműködése mellett a Varbai András, a vajdasági ételek magyarországi konzulja, Nyilas Mihály, vajdasági kormányfő-helyettes és Ivana Kamrás Đurišić mikrobiológus alkotta zsűri öt ajvárt emelt ki a tizenkettő közül, s a dobogósokat a csapatkapitányok jelenlétében hirdette ki. A legjobb ajvárt készítő szabadkai gárda mögött a második helyen a magyarkanizsai Nyugdíjasok Polgári Egyesületének első csapata végzett, amelynek vezetője Kovács Ilonka volt, míg a dobogó harmadik fokára a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont Lazić Erika vezette Paprikakirálynők csapata került. Nikola Mihaldžić, a győztes csapat kapitánya serleget, a csapat tagjai érmet és a támogatók ajándéktárgyait kapták jutalmul a jól elvégzett munkáért. A második és harmadik helyezettek ugyancsak érmeket és ajándéktárgyakat vihettek haza.

A versenykiírás szerint a belgrádi zárórendezvényre az Izađi mi na teglu, azaz az Ajvár-bajvívó verseny legjobbja jut el. Nos, mivel Magyarkanizsán szabadkai siker született, a szervezők felajánlották, hogy október végén a szerb fővárosban a Tisza-parti városka színeiben vendégül látják a helybeli ezüstérmes nyugdíjas csapatot is. Mondanunk sem kell, micsoda üdvrivalgással fogadták ezt a hírt Kovács Ilonka és csapattársai!

Forrás:

http://www.vajma.info/cikk/magazin/7749/Magyarkanizsa-Szabadkai-gyozelem-az-ajvarfozo-versenyen.html

Bővebben:


https://www.youtube.com/watch?v=0pwyUPOaILo&list=UUOvBXkLmx4eOVCBcx_gcX5Q




A fényképeket készítette: Puskás Károly építészmérnök