Felújítják a Strandházat

2022.10.14.
 

Magyarkanizsa önkormányzata sikeresen pályázott az Ifjúsági és Sportminisztériumnál és a 2,5 millió dináros támogatásnak köszönhetően hamarosan kívül-belül megújul a Tisza-parti strandház. Az épületet tavaly kapta meg használatra Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája, ahol számos programot szerveztek, s ahová a nyári hónapokban is sikerült bevonzani a fiatalokat.

A munkálatokat október 11-én megtekintette Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Bagány Ágnes ifjúsággal megbízott tanácstag is.

„Kétségtelen, hogy a Strandház állapota régóta teljeskörű felújításért kiáltott, amire most minisztériumi támogatással egy önkormányzati projektumként lehetőség van", mondta Bagány Ágnes.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával valósul meg ez a felújítás, amelynek költsége 2,5 millió dinár. Nagyon sok funkciója volt már ennek az épületnek, de sajnos még soha nem volt neki igazi gazdája. Tavaly a Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája köré tömörülő fiatalok saját erőből rendbe hozták az épületet, s amennyire lehetett, megtöltötték élettel. Törekvéseikre az MNT és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar is felfigyelt, s könyveket ajándékoztak nekik, amelyből egy strandkönyvtár jött létre. Ugyanakkor rengeteg program színesítette mindkét nyáron az ifjúság életét itt lent, a Tisza-parton.

A felújítás során kicserélték a tetőgerendákat, a tetőlécezésre is sor került. A terasz külső burkolatát is lecserélték, belül a padlót, magasabbra került a mennyezet, teljesen kicserélik a nyílászárókat, az elektromos hálózatot felújítják, kívül-belül befestik az épületet.

„Azt szeretnénk az épület felújításával elérni, hogy az ifjúságot sokkal könnyebben bekapcsoljuk a közösségi életbe, s ezzel is segítsük az itthon maradásukat. Remélhetőleg ez év decemberéig elkészülnek a munkálatok, s a következő szezont már itt tudjuk kezdeni", mondta Bagány Ágnes. 
„Az önkormányzatnak a családorientált politikájához az is hozzátartozik, hogy a fiatalok azon rétegével is foglalkozzon, akik középiskolai vagy egyetemi éveiket töltik éppen, s amikor hétvégénként vagy éppen nyáron itthon vannak, akkor programokkal, valamiféle aktivitással le tudják kötni magukat”, mondta Fejsztámer Róbert polgármester.

„Igaz, hogy a Tisza-parton azt szoktuk meg, hogy az idegenforgalomhoz kötődő beruházásokat végez az önkormányzat, ez nem közvetlenül az idegenforgalomhoz kötődik, inkább a társadalmi szerepvállaláshoz, vagy inkább a közösségépítéshez. Bízom benne, hogy már egy május elsejei kezdéssel a fiatalok is meg tudják mutatni magukat itt, s tudnak ide programokat szervezni, hiszen hiába lesz egy felújított infrastruktúránk, egy épületünk, ami kívül-belül megújul, hogy ha nem lesz benne tartalom, nem lesz, aki tartalmat csinál bele. Nagyon bízom benne, hogy lesz egy olyan erős magja a fiataloknak, akik kezdeményezik ezeket a programokat, akik meg tudják valósítani azt, hogy leüljenek és beszélgessenek egymással ahelyett, hogy otthon nyomkodják a telefonjaikat. A legkisebb programoktól kezdve a nagyobb, zenés rendezvényekig, diszkóestig bármit meg lehet itt szervezni. Így már két komplett infrastruktúrával fog rendelkezni az ifjúság Magyarkanizsán. Az egyik az Ifjúsági központ, ami az őszi-téli hónapokra van, s egy ifjúsági ház, itt a Tisza-parton, ami pedig a tavaszi-nyári programoknak tud majd helyet biztosítani”, zárta mondandóját a polgármester.

 

Bővebben:

 


Magyarkanizsán felújítják a Strandházat

Megújul a magyarkanizsai Tisza-parti strandház

Megújul a strandház

Felújítják a magyarkanizsai Strandházat




Fotó: Puskás Károly