Szombaton kezdődik a népszámlálás

2022.09.28.
 

Október 1-én, szombaton reggel 8 órakor kezdődik a népszámlálás Szerbiában, amely a hónap végéig tart. A fontosabb tudnivalókat Fejsztámer Kornélia, Magyarkanizsa Népszámlálási Bizottságának a tagja, illetve Ábel István, a népszámlálást végző összeírók magyarkanizsai oktatója ismertette egy sajtótájékoztatón.

Magyarkanizsa község területén 50 népszámlálási biztos fogja végezni a terepi munkát, hét oktatójuk segítségével, akiknek a képzése már a nyár vége óta tart éppen azért, hogy a terepen a munka minél gördülékenyebben folyjon, mondta Fejsztámer Kornélia.

– A népszámlálási biztosok az adatokat laptopok segítségével elektronikus úton fogják felvenni. Identifikációs kártyával ellátott személyek jelennek meg a polgároknál, a kártyák fényképet és egy azonosítószámot tartalmaznak. Minden kérdés, amit feltesznek, a nemzetközi standardokkal és ajánlásokkal került meghatározásra. Ezek között vannak kötelező érvényű kérdések, mint amilyenek a lakosok nemére, korára, iskolai végzettségére vonatkozóak, azok, amelyek a gazdasági aktivitáskora kérdeznek rá. Ugyanakkor vannak olyan kérdések is, amelyek a vallást, az anyanyelvet, a nemzetiséget érintik. Ezek nem kötelező érvényűek, de ezek megválaszolásával tisztább és teljes képet kaphatunk az akció végén – mutatott rá Fejsztámer Kornélia.

– A népszámlálás október végéig tart, ezután egy olyan adatbázis fog az ország és a község rendelkezésére is állni, ami megfelelő alapot képez arra, hogy a döntéshozók objektív adatok alapján tudjanak intézkedéseket hozni. Ez nagy mértékben ahhoz is hozzájárul, hogy miként fognak a nemzetközi szervezetek az országunkhoz viszonyulni az adatok alapján. Számítunk a lakosság nyitottságára, közreműködésére, s hogy szombattól fogadják az összeírókat otthonaikban – hangsúlyozta Fejsztámer Kornélia.

Ábel István oktató az utolsó eligazítások egyikét tartotta éppen a kérdezőbiztosoknak.

- Szombaton, reggel 8 órakor kezdődik az összeírás. Ez nagyon fontos, ugyanis az összeíróknak elég sok munkájuk lesz. Általában 700 körüli személyt kell mindenkinek összeírnia, s tudni kell, hogy fejenként 20-30 percre lesz szükség az adatok beviteléhez. Ez azt jelenti, hogy az egész október hónapot jól be kell osztanunk. Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy már most, előre készítsék be a háztartásukban élő személyek JMBG, azaz egységes személyi számát, ugyanis erre szükségünk lesz, s ne akkor kezdjük keresni, hogy hol van az igazolvány, a férj esetleg vidéken van, s nála vannak a dokumentumai. Szeretném azt is, ha mindenki letisztázná az adópapírjai alapján, hogy pontosan hány négyzetméteres a házuk, amelyben él. Ne akkor kezdjék a papírokat keresni vagy méricskélni a falakat.

Sajnos a lakosságot nem tudják előre értesíteni, hogy pontosan mikor jelennek meg náluk az összeírók, mondja Ábel István.

– Nem tudjuk a polgárok telefonszámait, tehát nem tudjuk az embereket előre értesíteni, hogy mikor fogunk megjelenni az adatokat összeírni. Viszont előtte körbejárjuk a körzetet, pár helyen bejelentkezünk, s arra kérünk majd mindenkit, hogy szóljon át a szomszédba, hogy egy-két óra múlva legyenek otthon, mert érkezünk. Közelebbit nem tudunk mondani, mert mi csak egy térképet kapunk a házakról, nem tudjuk, hogy hány személy lakik azokban, mennyi időt fogunk eltölteni az egyes háztartásokban. 
Lesznek olyan házak, lakások is, amelyekben senki sem lakik, mondja az instruktor.

– Ebben az esetben a szomszédoknál próbálunk majd informálódni, hogy lehet-e arra számítani, hogy október folyamán lesz-e otthon valaki az érintett háztartásokban. Ha nem lesz otthon senki, akkor a szomszédoktól próbáljuk begyűjteni a fontosabb információkat, például, hogy kik laknak ott. Ezeket a hiányos adatokat is bevisszük a rendszerbe.

Nem szeretném azt külön kihangsúlyozni, hogy büntetendő az, ha valaki nem ad igaz választ, mondja Ábel István.

– Inkább azt szeretném kérni, hogy működjünk együtt, mert közös érdek. Ha valaki nem pontos adatokat ad meg, akkor az nekem is kellemetlen lesz, az összeírónk is kellemetlenséget okoz, meg saját magának is a későbbiek folyamán. Nincs semmi ok, hogy ne adjon pontos választ. Ezek az adatok nem fognak az adóhivatalban landolni, vagy bárhol máshol, amit nem szeretne az illető. Ezek kizárólag statisztikai adatok.

 

Bővebben:

 


Szombaton kezdődik a népszámlálás, készítsük el előre az adatainkat

Népszámlálás 2022 - Milyen kérdések szerepelnek a kérdőíven?