Értesítés a népszámlálásról

2022.09.22.
 

Szerbiában a népszámlálás folyamata 2022. október 1-je és 31-e között valósul meg. 
Magyarkanizsán és a környező településeken Magyarkanizsa Község Népszámlálási Bizottsága lesz a lebonyolítója.

A hagyományos népszámlálást a Szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal irányítja. A felmérést végző személyek házról házra mennek, és interjú formájában gyűjtik be az adatokat, melyek egy elektronikus űrlapon kerülnek bejegyzésre a náluk lévő laptop segítségével, ugyanis a lehető legnagyobb hatékonyság érdekében a teljes folyamat digitalizált.

Magyarkanizsa községben 52 népszámlálási biztos végzi egy hónapon keresztül a lakosság összeírását. A népszámlálók egy fényképpel ellátott azonosító kártyával igazolják magukat, melyen a név mellett аzonosító szám is szerepel. Amennyiben a népszámlálási biztos az összeírás során nem találja Önöket otthon, egy értesítőlapot hagy a postaládában a további teendőkkel.

A népszámlálás témái a nemzetközi javaslatokkal és előírásokkal összhangban kerültek meghatározásra és szerepelnek közöttük azok a kötelező kérdések, melyek minden országban azonosak. Ezek például a nemre, a korra, a születési helyre és az állampolgárságra vonatkozó kérdések. A népszámlálók rákérdeznek a családi állapotra, a lakhelyre, a gazdasági aktivitásra, az iskolai végzettség szintjére is. Emellett adatokat gyűjtenek a nemzetiségre, az anyanyelvre és a vallásra vonatkozóan. Utóbbi kérdésekre nem kötelező válaszolni, de azzal, ha közöljük a kért adatokat, hozzájárulunk ahhoz, hogy az ország pontos statisztikai kimutatással rendelkezzen ezekkel a témákkal kapcsolatban. Ha megvalljunk nemzetiségünket, akkor könnyebben érvényesíthetők kisebbségi jogaink. Ezúttal is lesznek majd kérdések az esetleges fogyatékosságra vonatkozóan, országos szinten ugyanis nincs erről szóló teljes adatbázis.

Nagyon fontos, hogy községünk polgárai részt vegyenek a népszámlálásban, melynek révén olyan adatbázishoz juthatunk, amely a legfontosabb adatállománya az országnak, melyhez a jövőbeni intézkedéseket igazítják, s mely alapján a nemzetközi szervezetek is viszonyulnak országunkhoz.

 

Magyarkanizsa Község Népszámlálási Bizottsága