Modern eszközök a magyarkanizsai Művészetek Házában

2022.01.18.
 

Lassan a végéhez közeledik a magyarkanizsai önkormányzat nyertes IPA-projektuma. A Cultcap – A természeti és kulturális értékek megőrzése Szeged és Magyarkanizsa térségében címet viselő program a szegedi Agora Alapítvány a társadalomkutatásért és Magyarkanizsa önkormányzatának részvételével valósul meg 169.960,68 euró támogatással.
A projektnek köszönhetően az elmúlt évben három film készült el, továbbá megújult a magyarkanizsai Művészetek Házának pinceklubja és a szintén magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény számára nagyértékű technikai eszközbeszerzés valósult meg. Fejsztámer Róbert polgármester hétfőn ezeket az új technikai eszközöket tekintette meg.
A látogatás alkalmával Sarnyai Károly, a Cnesa igazgatója elmondta, hogy a Művészetek Háza színházi részlege próbál lépést tartani a világban tapasztalt fejlődéssel.
- Mikrofonok, állványok, kábelek, erősítők, fény- és hangpultok, hangfalak érkeztek, valamint táncszőnyeg, amire már nagyon régóta vártunk. Mindennek az értéke adó nélkül 4.200.000 dinár, adóval mintegy 5.000.000 dinár. A beruházást az uniós pályázat tette lehetővé, amit közösen bonyolítottunk le szegedi partnereinkkel.
Az igazgató elmondta, hogy a színházak már modern felszerelésekkel dolgoznak, s vendégszereplésekkor ezután ezeket az eszközöket nem kell magukkal hozniuk Magyarkanizsára. Természetesen a helybeli egyesületek is használhatják majd az eszközöket fellépéseik alkalmával.
Idén április végén fejeződik a határon átnyúló program egyik projektje, ami a Cnesa felújítását, modernizálását eredményezte, mondta a látogatás alkalmával Fejsztámer Róbert polgármester.
- Három IPA pályázat zajlott párhuzamosan Magyarkanizsán, ezek egyike volt ez. Nagyon örülök neki, hogy ennek köszönhetően teljesen meg tudott újulni ez a kulturális intézmény, hisz nemcsak eszközvásárlások történtek, hanem infrastrukturális beruházásokról is szó volt. Ha ehhez hozzáadjuk a művelődési minisztériumtól kapott támogatásokat, akkor valóban azt lehet mondani, hogy a 2021-es év a Cnesáról, a kultúra fejlesztéséről szólt.
Magyarkanizsa község mind a 9 helyi közösségében van művelődési ház, s azokban is terveznek fejlesztéseket, ha lesznek megfelelő pályázatok, ígérte a polgármester. Elmondta, hogy idén Velebiten tervezik átépíteni és teljesen felújítani a művelődési házat. Fejsztámer Róbert bízik abban, hogy a többi településen is tudnak majd fejlesztéseket eszközölni a kultúra terén, mert mint mondta, a közösségmegtartás szempontjából nagy szerepük van a falusi művelődési házaknak.
Bővebben:


Modern eszközök a magyarkanizsai Művészetek Házában

Értékes beruházások a Cnesában




Fotó: Puskás Károly