Fontos tudnivalók a népszavazás kapcsán

2022.01.10.
 

2022. január 16-án köztársasági népszavazásra kerül sor a Szerb Köztársaság Alkotmányának módosítására vonatkozó aktus megerősítése céljából.

A népszavazáson az állampolgárok kizárólag az igazságüggyel, valamint a bírók és az ügyészek megválasztásával kapcsolatos Alkotmányi rendelkezésekről szavaznak.

Az alkotmánymódosítás célja a bíróságok függetlenségének, hatékonyságának és felelősségének növelése, az ügyészség önállóságának és felelősségének növelése, az állampolgárok jogainak jobb védelme és a joguralom erősítése.

A választójoggal rendelkező választópolgárok legkésőbb a népszavazás időpontja előtt öt nappal a lakcímükön kapnak felhívást a szavazásra.

A Szerbiai Posta Közvállalat értesíti a szavazókat a szavazás időpontjáról és helyéről.

Az értesítés tartalmazza annak a SZAVAZÓHELYNEK AZ ELNEVEZÉSÉT ÉS CÍMÉT, ahol a szavazó a lakcíme alapján jogosult szavazni.

A szavazó a Szerbiai Posta Közvállalat által kézbesített ÉRTESÍTÉS NÉLKÜL is tud szavazni

Magyarkanizsa községben 35 szavazóhelyen lehet szavazni, mint ahogy a 2020. évben tartott választásokon.

A szavazást a Köztársasági Választási Bizottság által kinevezett szavazatszedő bizottságok bonyolítják le.

A szavazóknak a szavazóhelyre magukkal kell vinniük az egységes azonosító számot tartalmazó fényképes, érvényes személyi okmányt (személyi igazolvány, útlevél).

Csak azok szavazhatnak, akik az egységes választói névjegyzékben szerepelnek.

Az a választó, aki a szavazóhelyen megjelenni nem képes, szavazási szándékát legkésőbb a szavazás napján 11 óráig jelentheti a szavazatszámláló bizottságnak.