16 akciónap a nők elleni erőszak ellen

2021.11.25.
  

Magyarkanizsa község idén is csatlakozik a 16 akciónap a nőkkel szemben elkövetett erőszak ellen elnevezésű globális kampányhoz, mely a világ több, mint 100 országában kerül megrendezésre és amelyben nemzetközi szinten mintegy 1.700 különböző intézmény és szervezet vesz részt. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az erőszak jelenlétére és azokra az akciókra, melyek révén megelőzhető a nők elleni erőszak minden formája. A kampány ma, november 25-én kezdődik, a Nők ellen elkövetett erőszakkal szembeni harc nemzetközi napján és december 10-ig tart, az Emberi jogok nemzetközi napjáig.

E kezdeményezés keretében világszerte és Szerbiában is eseményeket szerveznek, melyek között az egyes városok nevezetességeinek narancssárga színnel történő megvilágítása is szerepel – mindezt szintén a probléma fontosságának hangsúlyozása céljából.

A kampány hivatalos színe a narancssárga, mint a fényes és optimista jövő színe, melyben nincs helye a lányos és nők elleni erőszaknak. A kampány színével összhangban Magyarkanizsán November 5-én a városháza épülete less narancssárga színnel megvilágítva.

A kampány során az önkormányzathoz csatlakoznak azok a községi intézmények is, amelyek foglalkoznak a nőkkel szemben elkövetett erőszak felszámolásával. A kampány fókuszában az élet szépsége áll, az erőszakot elszenvedett nők támogatása és erősítése attól függetlenül, hogy pszichikai, fizikai erőszaknak voltak-e kitéve, annak érdekében, hogy sikeresen ki tudjanak lépni abból a kedvezőtlen helyzetből, amelyben sérelmek érték őket. Ennek érdekében információs szórólapok és kitűzők kerülnek szétosztásra a községi egészségügyi és oktatási intézményekben, valamint a város forgalmas pontjain.