Operatív-taktikai gyakorlat november 5-én

2021.11.04.
 

A szerbiai Belügyminisztérium 2021. november 5-én, pénteken, rendkívüli eseményekhez és helyzetekhez kapcsolódó operatív-taktikai gyakorlatot szervez Sistem 2021 néven a Szerb Köztársaság védelmi erőinek és mentőalakulatainak részvételével.

A Sistem 2021 elnevezésű gyakorlat, melyben mintegy 8.000 személy vesz részt és amilyenre eddig még nem került sor, arra hivatott, hogy bemutassa a készenléti állapot jelenlegi fokát, az érintett személyek és szervek együttműködését a természeti katasztrófára, ill. műszaki-technológiai szerencsétlenségre adott válasz során.

A gyakorlatban részt vesznek a katasztrófa-elhárítási erők és a rendkívüli helyzetekkel megbízott szerbiai köztársasági szervek – úgy helyi, mint köztársasági szinten.  

A gyakorlat résztvevői a katonaság, a Szerbiai Vöröskereszt, a Szerbiai Tűzoltó Szövetség, a helyi önkormányzatok tagjai és erői, a vízművek és más védelmi és mentő-egységek is részt vesznek.

A Sistem 2021 gyakorlat a tervek szerint egyazon időben 50 különböző helyszínen, 24 városban és 26 községben került megrendezésre a Szerb Köztársaság területén.

Az Észak-Bánáti Közigazgatási Körzet területén két egymástól független helyszínen, Nagykikindán és Magyarkanizsán kerül sor a gyakorlatra.

A gyakorlat 10 órakor kezdődik.

Ezúton tájékoztatjuk a nyilvánosságot arról is, hogy a Sistem 2021 elnevezésű operatív-taktikai gyakorlat során, melyben a védelmi erők és mentőalakulatok vesznek részt, a nagykikindai 112-es operatív központ részéről meg fog történni az egyes szirénák aktiválása Magyarkanizsa, Oromhegyes és Tóthfalu területén november 5-én „a veszélynek vége” jel sugárzásával – mely jel a gyakorlat elejét és végét jelzi majd. (A „veszélynek vége” jel egyhangú, 60 másodpercig tartó hangjelzés.)