Sebességmérők az oromi iskolánál

2021.07.01.
 

A sofőröknek jelzi a berendezés, hogy mekkora az adott útszakaszon a megengedett sebesség, s hogy túllépték-e azt az adott pillanatban a járművek. A két mérőkészüléket az oromi iskolánál szerelték fel, hisz a gyermekek biztonsága miatt nagyon fontos, hogy itt mindenképpen betartsák a szabályokat az autósok. 

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Marko Ždero, a községi tanács kommunális tevékenységek és közművek szakterülettel megbízott tagja június 29-én délelőtt megtekintették Oromon az új sebességmérőket, amelyek felszerelésére a magyarkanizsai önkormányzat közlekedésbiztonsági programja keretében került sor. 

Az önkormányzat illetékesei elmondták, hogy a beruházást a Tartományi energetikai, építésügyi és közlekedési titkárság 400.000 dinárral támogatta, míg az önkormányzat 743.000 dinár saját eszközzel vett részt a finanszírozásban. 

A község egész területén fontos a közlekedésbiztonság növelése, főleg az iskolák környékén, hangsúlyozta Fejsztámer Róbert polgármester.  

- Oromon is az iskolánál fordul meg a legtöbb gyermek, s amikor a szülők hozzák-viszik az iskolába a gyerekeket, akkor is ráhajtanak a főútra, ami áthalad a falun. Ezért volt fontos ennek a passzív megelőzési rendszernek a kiépítése. Összességében egy 1,1 millió dináros beruházásról van szó. A napelemmel működő táblák nem regisztrálják a szabálytalanságokat, csak a tájékoztatást szolgálják, s a lelkiismeretre bízzák, hogy csökkentik-e a sebességet az erre közlekedők. Vannak azonban olyan szülők, akik azt szeretnék, hogy kamerákat is felszereljünk.   

A polgármester elmondta, hogy a közlekedésbiztonsági tanács minden évben elfogad egy programot, hogy Magyarkanizsa 13 településén milyen közlekedésbiztonsági projekteket valósítsanak meg. Van, amikor sebességmérőket szerelnek fel, máskor jelek felfestésével figyelmeztetik az autósokat, de képzéseket is tartanak, illetve pályázaton keresztül biztonsági gyermeküléseket osztanak ki. Ez a tevékenység folyamatos, hisz a közlekedésbiztonsággal állandóan foglalkozni kell, s a középpontban legtöbbször a gyermekek biztonsága van.  

Marko Ždero, a községi tanács tagja elmondta, hogy hamarosan a horgosi iskolánál is megvalósul egy közlekedésbiztonsági projekt. A községi és a közlekedésbiztonsági tanács költségvetésében is biztosítanak eszközöket a célra, de a megfelelő pályázatokat is figyelik, amelyeken keresztül pénzhez lehet jutni közlekedésbiztonsági programok megvalósítására. 

Bővebben: 





Fotó: Puskás Károly