Gondoljuk újra közösen Magyarkanizsa főterét!

2021.06.25.
 

A magyarkanizsai önkormányzatnak lehetősége nyílt, hogy elkészítse a tervdokumentációt a település főterének megújítására. A cél, hogy a Fő tér egy esztétikus, a településképet emelő, turisztikailag vonzó, élhető, emberközeli térré váljon.

Szeretnék, ha a tervezés folyamatához a polgárok is hozzájárulnának egy kérdőív megválaszolásával. A terv készítői így kívánják felmérni a jövőbeni használók igényeit, hogy egy olyan ötletterv jöhessen létre, amely útmutatóként szolgálhat majd a kivitelezési terv elkészítéséhez.

Az elképzelésekről Bagány Ágnes és Újvári Zsombor, a községi tanács tagjai tájékoztatták a sajtót június 25-én.

Van egy kis csapat, amely azon gondolkodik, hogy a Magyarkanizsa központjában lévő két teret, pontosabban hivatalosan ez egynek számít, hogyan lehetne új tartalmakkal bővíteni, illetve hogyan lehetne új funkciót adni a térnek, mondta a sajtótájékoztató kezdetén Újvári Zsombor.

- Az elmúlt években itt ezen a téren nagyon sok esemény és közösségi rendezvény zajlott, s most alkalom adódik arra, hogy a lehetőségeket újra gondoljuk. Véleményem szerint igény van arra, hogy megújítsuk ezt a helyszínt, s ha már csináljuk, szeretnénk, hogy mindenki számára elfogadható legyen. Azt az elvet valljuk, hogy annak ellenére, hogy szakembergárda dolgozza ki a tervet, szeretnénk a magyarkanizsaiakat is bevonni az ötletelésbe. Nem akarunk a fejük felett dönteni egy olyan kérdésben, ami több évtizedre meghatározza a város arculatát. Tervben van, hogy ha egyszer elkészül a kerülőút, akkor utakat lehetne itt a központban lezárni. Hangsúlyozom, hogy ez még nincs kőbe vésve, ne gondolja senki, hogy holnap lezárjuk az utat, s utána minden másképp lesz! Viszont kellenének még parkolók, vízcsapok, hogy szerethetőbb és élhetőbb főterünk legyen a jelenleginél - mondta Újvári Zsombor, a községi tanács tagja, aki a turisztikai témákat is felügyeli.

Bagány Ágnes, a községi tanács közoktatással és ifjúságpolitikával megbízott tagja elmondta, hogy a főtér újragondolása kapcsán meghirdettek egy rajzpályázatot is kisiskolásoknak és óvodásoknak.

- Már javában érkeznek a rajzok, de 30-áig lehetőség van leadni az alkotásokat a Cnesa titkárságán, illetve a Dobó Tihamér Képtárban. A rajzpályázat célja, hogy kreatív ötleteket kapjunk a gyerekektől, akik tele vannak fantáziával, s alkotói vággyal, hogy milyen legyen a főterünk. A sikeres véleménykutatás érdekében július 4-én, vasárnap közösségi programokkal várjuk a polgárokat a magyarkanizsai Kisparkban. Arra kérjük a lakosságot, hogy jöjjenek ki a térre, s töltsék ki a kérdőívet. Mindenki ajándékot kap majd ezért. Ennek is az a célja, hogy ötleteket kapjunk.

Bagány Ágnes elmondta, hogy színes programmal készülnek. Lesz készenléti járművek bemutatója, rajzkiállítás, kiosztják a rajzpályázat díjait, de a művelődési egyesületek is bemutatják, hogy mit készítettek az elmúlt évadban.


Gondold újra Magyarkanizsa főterét!

Kikérik a polgárok véleményét, milyen legyen Magyarkanizsa megújuló főtere


Plakát



Fotó: Puskás Károly