6,5 millió dinár a civil szervezeteknek

2021.05.20.
 

Magyarkanizsa Önkormányzata minden évben kiírja a civil szervezeteknek szánt pályázatát. Az idén az első kiírás 6,5 millió dinár össz összegű volt, amelyre összesen 41 civil szervezet jelentkezett, s amelyből 30-at támogatott az önkormányzat. Fejsztámer Róbert polgármester a sajtó képviselőinek jelenlétében írt alá néhány támogatási szerződést, s ismertette a pályázat eredményeit. 

“Ki kell hangsúlyozni, hogy első körös kiírásról van szó, hiszen ameddig országos szinten nem dől el, hogy a járvány okozta megszorítások meddig tartanak, és hogyan hatnak a rendezvényekre, addig nem tudjuk támogatni azokat a civil szervezeteket, amelyek a nyár folyamán szeretnék megtartani a rendezvényeiket. Ezért úgy döntöttünk, hogy két részre osztjuk az éves támogatást, így az első körben főleg működésre és eszközbeszerzésre adunk támogatást, az év második felében pedig olyan pályázati kört szeretnénk kiírni, ha a körülmények engedik, amelyen keresztül a rendezvények megszervezését támogatjuk. A 2020-as év is olyan volt, hogy nem tudtuk támogatni ezeket a programokat, hisz nem is lehetett őket megszervezni” - mondta a polgármester hozzátéve, hogy reméli, az idei nyári rendezvényszezon olyan gazdag lesz, amilyenhez hozzászoktak a község béliek.  

“Igaz, nem lesz meg az évi átlag 300 programunk, de ha elindulnak a rendezvényszervezési lehetőségek, akkor mi mint önkormányzat pénzügyileg és logisztikailag is igyekszünk támogatni a civil szervezeteket.”  

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor írják ki a második pályázási kört.  

“Ez attól függ majd, hogy mikortól engedélyezik a programok megtartását. Valószínűleg a nyár közepén kerülhet erre sor. A keret összege pedig ugyancsak attól függ majd, hogy milyen hosszú lehet a rendezvényszezon.”   

Az idegenforgalom szempontjából fontosak az infrastrukturális fejlesztések, de maga a csupasz infrastruktúra nem elég a turisztikai kínálathoz, mondta újságírói kérdésre válaszolva Fejsztámer Róbert.  

“Ezért fontos az, hogy vannak olyan civil szervezeteink, amelyek kiegészítik az az infrastruktúrát, ráépítik a maguk szolgáltatásait, rendezvényeit. Ez nagyjából minden területre jellemző, tehát nemcsak az idegenforgalomra, hanem a szociális szférára is, vagy éppen a kultúrára. Az elmúlt néhány évben ez kiválóan működött így, s remélem, hogy a jövőben is hasonló marad az együttműködés.”  

A polgármester elmondta, hogy a sportklubokkal is nagyon jó a kapcsolat. Ők sem csak edzéssel foglalkoznak, hanem népes sportrendezvényeket is tartanak. Ez is egy kiegészítő tartalma a községi rendezvénykínálatnak. 

Bővebben: 


Harminc civil szervezetet támogat a magyarkanizsai önkormányzat

Magyarkanizsa: Hat és fél millió dinár a civil szervezeteknek

Magyarkanizsa: Önkormányzati támogatás a helyi civilszervezeteknek

Támogatás a magyarkanizsai civil szervezeteknek