Kormányalelnöki találkozón az önkormányzat képviselői

2014.07.25.
 

2014. július 24-én munkajellegű megbeszélésre került sor a szerb kormány belgrádi épületében, ahol Magyarkanizsa község delegációját a kormányalelnök és miniszter prof. dr. Zorana Mihajlović, valamint az Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúrafejlesztési Minisztérium szakcsoportja (államtitkárok, miniszter-helyettesek és főosztályvezetők) fogadta.

A magyarkanizsai küldöttség tagjai voltak: dr. Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert a Gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztály vezetője, Kövesdi János Magyarkanizsa Község Településrendezési Közvállalatának igazgatója.

A kormányalelnök és a szerbiai önkormányzatok képviselőinek munkamegbeszélései azzal a céllal kerültek bevezetésre, hogy megvalósulhasson a községek és városok problémáinak koordinált és együttműködésen alapuló megoldása, tudva azt, hogy a helyi fejlődés kulcsa a kormány és az önkormányzatok közötti szorosabb kapcsolat kiépítése.

A mindenkori felelős helyi kormányzás feladata, hogy a lehetőségeit a lehető legjobb módon kihasználva biztosítsa a fejlődést polgárai számára gazdasági és szociális téren egyaránt. Ezt szem előtt tartva a magyarkanizsai küldöttség tagjai összefoglalót készítettek és mutattak be a legfontosabb regionális, községközi és helyi jellegű problémákról, melyek megoldhatóak lennének a kormányalelnök és az önkormányzat együttműködésével.

A bemutatott 12 projektum mindegyike nagy jelentőséggel bír és megvalósulásuk a község polgárainak életkörülményeit javítaná. Közülük a legfontosabbak: szennyvíztisztítók és szennyvíztisztító rendszerek kiépítése és felújítása a község településein, az ivóvízellátás javítása, a horgosi kishatárátlépő kérdése, valamint a tiszai kikötő infrastruktúrájának korszerűsítése.

A minisztérium képviselői és a kormányalelnök ígéretet tettek, hogy hét napon belül válaszolnak minden feltett kérdésre és jelzik, hogy milyen módon tudják segíteni a projektumok megvalósulását együttműködés vagy anyagi eszközök biztosításával.