Több beruházás is megvalósult az idei évben

2020.12.18.
           

Magyarkanizsa község költségvetésére is rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, ennek ellenére azonban több beruházás is meg tudott valósulni az idei év folyamán a községben – mondta évértékelőjében Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester.

- Az idei évben a világjárvány nem várt helyzetek elé állította Magyarkanizsa községet is. Ennek ellenére hogyan tudtak megvalósulni az idei évre tervezett beruházások, fejlesztések?

- Ahhoz képest, hogy a költségvetésen is meglátszódik a koronavírus okozta kár, hisz a gazdaságot is nagyban befolyásolta, ettől függetlenül sikerült nagyon sok kisebb beruházást megvalósítani, amit eltervezett az önkormányzat. A nagy infrastrukturális beruházásokat, mint amilyenek a bekötőutak, a kerülőút vagy a települések közti úthálózat, sajnos, nem lehetett a költségvetési hiány miatt megoldani. Kisebb beruházásokat azonban sikerült kiviteleznünk, mint például a kispiaci vízvezeték-hálózat felújítása, az óvodáink energiahatékonyságát célzó felújítások, emellett az önkormányzatban modernizálódott az informatikai rendszer is. Továbbá a Tóthfalu és Völgyes közötti útszakasz egy része is megújult, valamint az egészségügyben is sikerült újítanunk, új eszközökkel. Tehát kisebb-nagyobb infrastrukturális és eszközbeszerzési beruházásokat tudtunk az idén megvalósítani.

- A költségvetés megvalósulása hogyan alakult az idei évben?

- A tervezett költségvetésünk meghaladta az 1,1 milliárd dinárt. Az év végére a megvalósulás 75-76 százalékos lesz, hiszen nem fogjuk elérni a 850-860 milliós értéket sem. A mi községünkben mindig befolyásolja a költségvetést a kőolajjáradék, aminek a gazdasági válság miatt újra a minimumra csökkent az ára, így itt már volt egy tízszázalékos kiesésünk a költségvetéshez képest. Ez közel 70 millió dináros kiesés volt. Emellett ide kell számolni, hogy a kormány által bevezetett adókra vonatkozó kedvezmények szintén befolyásolták a bevételi oldalunkat. Tehát kicsit kevesebb pénzzel számolunk az idén, mint amire számítottunk, azonban ez nem befolyásolja az intézményrendszerünk működését, sem az önkormányzat fizetőképességét és a projektjeinket sem.

- Mennyire tudott helytállni a község a világjárvány alatt?

- Meglátásom szerint nagyon jól teljesítettek az intézményeink, akár a Szociális Központ, akár az egészségügyben dolgozók, akár a Vöröskereszt munkatársai, mind-mind kivették a részüket a védekezésben. Ennek köszönhetően a mi községünk területén egészen augusztusig nem is volt egy hivatalos fertőzött sem. Azóta ugrott meg ez a szám és lett komolyabb a helyzet a község területén. Úgy gondolom, hogy egy olyan községben, ahol folyamatos a migránsok jelenléte, valamint az ország legnagyobb határátkelőhelye is hozzánk tartozik, nagyon szépen helytálltunk az elmúlt időszakban és a polgáraink nagyon fegyelmezetten viselkedtek.

- A turizmus fellendülőben van a községben. A nagyobb volumenű rendezvények ugyan elmaradtak a községben, azonban turistából akadt bőven. Hogyan zárja az évet a turizmus szempontjából az önkormányzat?

- Egy nagyon nehéz éven vagyunk mi is túl. A nyár folyamán azonban volt egy-két olyan hónap, amikor valóban teljesen megtelt a magyarkanizsai Tisza-part és minden kapacitást kihasználtak az idelátogatók. Egy olyan minőséget tudtunk biztosítani a Tisza-parton, ami felér egy nyugat-európai minőséggel is. Nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült több beruházást is megvalósítanunk az idegenforgalom terén az elmúlt években, hisz ezt az idén kamatoztatni tudtuk. Szerencsére a községi idegenforgalmi intézmények, legyen az vendéglő vagy hotel, nem érezték meg annyira ezt a világjárványt és jövőre újult erővel indulnak majd neki a munkának.

- Mik a terveik a jövő évre vonatkozóan?

- Mindenféleképp mi továbbra is előirányozzuk és tervezzük azokat a nagy beruházási projekteket, amik ebben az évben elmaradtak. Főleg infrastrukturális fejlesztésekről van szó, de természetesen idegenforgalmi fejlesztéseket is tervezünk, mint wellness-központ tervezése, hotelépítés, parkfelújítás. Mi ezeket is tovább görgetjük magunk előtt és tervezzük a 2021-es évre. Nagyon bízom benne, hogy egy sokkal eredményesebb, egy sokkal erősebb, pénzügyileg, а pályázatоk szempontjából eredményesebb 2021-es évünk lesz.

Bővebben:


A nehézségek ellenére is jól működött a magyarkanizsai önkormányzat

A nehézségek ellenére is számos beruházás valósult meg Magyarkanizsán

A magyarkanizsai polgármester évet értékelt

Magyarkanizsán és a községben a nehézségek ellenére is számos beruházás valósult meg

Nézőpont plusz: Polgármesteri évértékelő