Közlemény a királyhalmi fizetőkapu kapcsán

2014.07.01.
  

Mint arról már értesült a közvélemény, fizetőkaput létesítene a Szerbiai Utak Közvállalat az Újvidék–Horgos autópályán, a tervek szerint Királyhalomnál. A munkáltatokat évekkel ezelőtt meg is kezdték, de később felfüggesztették.

A helyieknek pluszkiadás lenne az autópályadíj, így a fizetőkapuk elkerülése érdekében az autópálya helyett a falvakon keresztülvezető utakat használnák alternatívaként. Ez maga után vonná a környező falvakban a forgalomnövekedést, a zaj- és levegőszennyezést, a baleset-veszélyességi kockázat sokkal magasabb lenne.

Ennek elkerülése érdekében a szabadkai és a magyarkanizsai önkormányzat közös kérvénnyel fordult a Szerbiai Utak Közvállalathoz, amelyben azt szorgalmazzák, hogy a már épülő fizetőkaput Királyhalomról helyezzék át az autópálya „Szabadka dél“ kijáratához, így kerülve el a falvakban a forgalomnövekedést. Ennek eredményeképpen a két község polgárai természetesen mentesülnének az autópályadíj-fizetés kötelezettsége alól, és településeinknek sem kellene megsínyleniük a forgalom megnövekedését.

A két község vezetősége természetesen mindent meg fog tenni, hogy a kérelem a megfelelő személyhez eljusson, és pozitív elbírálásban részesüljön.

Magyarkanizsai önkormányzat