Tartományi támogatás a hulladéklerakó kiépítéséhez

2014.06.17.
  

Magyarkanizsa község nevében Nyilas Mihály polgármester június 13-án, pénteken aláírta a Tartományi Pénzügyi Titkársággal azt a szerződést, amellyel a titkárság az idei európai uniós projektek önrészéhez 13 ezer euró értékben nyújt vissza nem térítendő támogatást.

A szerződést Zoran Radoman pénzügyi titkár látta el kézjegyével.

A község a regionális hulladéklerakó tervdokumentációjának elkészítéséhez igényelt tartományi ezközöket. A projektum teljes értéke mintegy 343 ezer euró, a Magyarkanizsa község számára meghatározott önrész pedig 29 ezer eurót tesz ki. Ehhez az önrészalaphoz jutott most támogatáshoz a tartományi titkárság révén községünk, az uniós eszközöket pedig az IPA-program biztosítja.

Az elnyert összeg révén a leendő községi átrakóállomás és hulladékudvar tervdokumentációja készül majd el, ami a már meglevő kishomoki szemétlerakó helyén kerül kialakításra. Ez az objektum a regionális hulladéklerakó egyik állomását képezi.

A Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület május 29-i ülésén arról döntött, hogy az önkormányzat megvásárolja a kishomoki szemétlerakó közvetlen szomszédságában található két földterületet, amivel jelentősen bővül a leendő újrahasznosító udvar területe.

 

Mint ismeretes, a Regionális Hulladéklerakó Kft.-t 2006-ban hozta létre Szabadka város, továbbá Topolya, Magyarkanizsa, Zenta, Törökkanizsa, Kishegyes és Csóka község azzal a céllal, hogy tartósan és megnyugtatóan rendezze a térség hulladékgazdálkodási gondjait.

A lerakó kiépítésének összértéke megközelítőleg 23 millió euró, amelynek 74 százalékát európai uniós forrásokból biztosítja a kft., szerbiai állami és egyéb szintekről mintegy 3,7 millió eurós támogatást kap a projektum, az alapító községek pedig a beruházás értékének mintegy 10 százalékával, 2,3 millió euróval járulnak hozzá a teljes kiépítéshez.

Magyarkanizsa község kiemelten fontosnak tartja a megfelelő hulladékkezelés és újrahasznosítás gyakorlatának mihamarabbi bevezetését és meghonosítását, az európai uniós előírások alkalmazását, ezzel együtt pedig a környezetvédelmi  szempontok teljes érvényesítését.