„Fejleszteni kell a magyarkanizsai mezőgazdasági szövetkezeteket”

2019.09.23.
 

Magyarkanizsa községben járt Milan Krkobabić szerb vidékfejlesztéssel megbízott tárca nélküli miniszter szeptember 20-án.

A látogatásának a célja az volt, hogy betekintést nyerjen a községben működő mezőgazdasági szövetkezetek munkájába és ezáltal egy olyan stratégiát állítsanak fel elsősorban, amely bevonzaná és ösztönözné a fiatalokat a mezőgazdasági ágazatban való munkára.

A minisztert Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és az Észak-Bánáti Körzet képviselői fogadták, majd rövid megbeszélés után Velebiten és a martonosi Paprika Mezőgazdasági Szövetkezetnél tettek látogatást.

Magyarkanizsa községben jelenleg 7 aktív mezőgazdasággal foglalkozó szövetkezet van és összesen 3500 gazdaság. Fejsztámer Róbert polgármester elmondta, ez a találkozó remek lehetőség volt arra, hogy a községben fejlesszék a már meglévő mezőgazdasággal foglalkozó szövetkezeteket: „Voltak olyan közös irányvonalak és elképzelések, főleg a mezőgazdasági szövetkezetek koncepciójában és területén, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy azokon a településeken, ahol még nincs ilyen szövetkezet, vagy pedig van, de nem biztos, hogy jól működik, ezeket a szövetkezeteket megpróbáljuk megerősíteni vissza nem térítendő támogatásokkal, pályázatokon keresztül, szakmai tanácsadással.”

Milan Krkobabić vidékfejlesztéssel megbízott tárca nélküli miniszter kiemelte: a rurális régiók fejlesztésénél a legfontosabb a fiatalok számára vonzóbbá tenni a mezőgazdasági ágazatot, támogatások és kedvezmények segítségével. Hozzátette, Magyarkanizsa község különleges helyzetben van, ezért is volt fontos ez a szakmai találkozó. „A tapasztalat, amit itt látunk és amivel itt szembesülünk, azt Szerbia többi részén is alkalmazni lehet. Szerbia többi része is különleges, ezért fontosak az ilyen munkalátogatások, az emberekkel és az önkormányzatok képviselőivel való találkozás. Konkrét dolgokat határoztunk meg, meggyőződtünk a gyakorlati alkalmazásokról, a közös ötleteinket pedig összevetettük a megfelelő bizottsággal - például az állami földek szétosztására vonatkozóan a fiatal termelők szemszögéből” - magyarázta a tárca nélküli miniszter.

Hozzátette: a megbeszélésen szó esett az állami földek bérbeadásának jelenlegi feltételeiről, miszerint célszerűbb lenne például a fiatal gazdáknak bérmentesen, bizonyos feltételek mellett kiadni azokat, így növelve a mezőgazdaság fellendülését.

Bővebben:


„Fejleszteni kell a magyarkanizsai mezőgazdasági szövetkezeteket”

Milan Krkobabić miniszter látogatása Magyarkanizsa községben
Fotó: Puskás Károly építészmérnök