A Nemzeti Összetartozás Napja Tatán

2014.06.13.
 

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján Tata város hagyományosan vendégül látta testvérvárosainak, Magyarkanizsának, a szlovákiai Szőgyénnek és az erdélyi Szovátának a küldöttségét.

A tatai megemlékezés kezdetén az ún. Szőgyéni utcában koszorúzási ünnepség zajlott a szőgyéni kitelepítettek emléktáblájánál. 1948-ban ugyanis Szőgyénből 135 család kényszerült a Duna túlsó partjára, akik főleg Tatán és környékén leltek otthonra.

A központi ünnepséget a Nemzeti Összetartozás Terén álló emlékoszlopnál tartották. A magyarkanizsai küldöttség tagjaként itt Szeles Viktória óvónő szavalt, beszédet pedig Nyilas Mihály polgármester mondott.

Az ünnepi program folytatásaként kiállítás nyílt a várban. A tatai tehetséggondozó művészeti táborban éveken át részt vett négy fiatal közös tárlata ez, amelyben festmények, szobrok és domborművek kaptak helyet. A négy fiatal tehetség közül kettő községbeli: Bagi Anita magyarkanizsai és Sárkány Balázs horgosi tanulóként kapcsolódott be a tábor munkájába, és éveken át visszajártak Tatára az említett táborba, most pedig az ő alkotásaikból rendezett kiállítást testvérvárosunk.

A különleges tárlatot Michl József, Tata polgármestere nyitotta meg.

Az emléknapon Nyilas Sára és Püspök Ármin oromi tanulók a tatai Vaszary János általános iskolában prezentációval mutatták be a községet és a mi oktatási rendszerünket, a tanulók mindennapjait, lehetőségeit az ottani társaiknak.

А nemzeti emléknap Tatán a Fehérlaposok című rockoperával ért véget, amelyet a Magyar Zoltán Művelődési Központban tartottak. Az előadás bevételét a szervezők teljes egészében felajánlották a Szőgyén Öröksége Társulásnak. Tavaly a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény részesült ebben a támogatásban.

Mint ismeretes, Tata két éve vált Magyarkanizsa testvértelepülésévé. Főként a sport és a művelődés terén szoros az együttműködés, de a tervek szerint ez hamarosan további területekre is kiterjed.