Tájékoztató az energiahatékonysági díjról

2019.06.18.
 

Ezúton tudatjuk, hogy a közjavak igénybevétele utáni díjakról szóló törvény (Az SZK Hivatalos Közlönye, 95. szám, kelt 2018. 12. 8-án) alapján elkészült az energiahatékonyság előmozdítását szolgáló díj kötelezettjeinek nyilvántartásába való bejelentés formanyomtatványáról szóló szabályzat (Az SZK Hivatalos Közlönye, 41. szám, kelt 2019. 06. 11-én), amelynek 2019. július 1-jétől történő alkalmazásával kezdetét veszi az energiahatékonyság-előmozdítási díj fölszámítása.

Az energiahatékonyság-előmozdítási díj elszámolási alapja az, hogy a végfelhasználó részére az elszámolási időszakban a leszállítási helyen mekkora mennyiségű földgázt szolgáltattak. A köbméterben (m3) mért mennyiséget a szabványos feltételekhez és az irányadó hőértékhez (Sm3) igazítva egy hozzáigazított köbméterre (Sm3) számítva 0,15 dinár a díj mértéke – amely később a törvénnyel összhangban fog alakulni –, erre pedig a hozzáadottérték-adóról szóló törvénnyel összhangban a földgáz utáni 10%-os külön áfakulcs szerinti adót is le kell róni.

A végfelhasználónak leszállított földgáz utáni energiahatékonyság-előmozdítási díj összegét a SRBIJAGAS KÖZVÁLLALAT állapítja meg a leszállított gáz után kiállított számlán, a díjból befolyó bevétel pedig a Szerb Köztársaság költségvetését illeti.

Az energiahatékonyság-előmozdítási díj bevezetéséről az előzetes tájékoztatót a Srbijagas KV 2019. 03. 23-án tette közzé a honlapján, majd erről további tudnivalókat ugyanott 2019. 06. 06-án közölt.



Tájékoztató az energiahatékonyság-előmozdítási díjról