Városfejlődés és városfejlesztés

2019.05.14.
 

A magyarországi és a szerbiai városfejlesztési eredményekről tájékozódhattak mindazok, akik május 3-án részt vettek a Regionális Tudományi Társaság, a Magyar Regionális Tudományi Társaság és a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány által a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában megrendezett Városfejlődés, városfejlesztés – tapasztalatok című minikonferencián.

Ricz András, a Regionális Tudományos Társaság elnöke szerint az elmúlt időszakban tartományunk területén is fejlődésnek indultak a városok, újabb beruházásokra, munkahelyteremtésre és külföldi befektetésekre került sor, ezért tartották fontosnak, hogy a résztvevők elé tárják a tapasztalatokat.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere előadásában összefoglalta az önkormányzati tevékenység összetettségét, majd kifejtette, nehéz jó receptet találni arra, hogy miképpen is néz ki a városfejlesztés, mert a stratégiai tervezéstől kezdve a megnyert pályázatokon át a jó csapatig nagyon sokféle tényező befolyásolja. Fejsztámer szerint az önkormányzat fejlesztési alapját a külső források megléte vagy hiánya képezi, hiszen a legtöbb önkormányzat esetében az alapköltségvetés 80–85 százaléka az intézményrendszer fenntartására megy el, a fennmaradt pénz pedig nem elegendő a nagy horderejű fejlesztésekre.

– Az előrelépéshez külső forrásokra van szükség, legyenek azok tartományi, köztársasági vagy éppen nemzetközi források – mutatott rá a polgármester, aki példaként említette, hogy a szennyvíztisztító egy határon átnyúló pályázaton keresztül valósul meg, az egészségházak infrastrukturális fejlesztése pedig tartományi és köztársasági eszközökből zajlik.

Fejsztámer kiemelte azt is, hogy az önkormányzatnak felkészültnek, nyitottnak és tájékozottnak kell lennie, majd hozzátette, nemcsak az önkormányzat, hanem minden intézmény esetében a humánerőforrás jelenti az alapot, és ha ez megfelelő, akkor könnyebben és gyorsabban elérhető a siker. Végezetül leszögezte, megfelelő szakemberek és a jól összeállított csapat nélkül nem kivitelezhetők a fejlesztések.

Bővebben:


Városfejlődés és városfejlesztés

Milyen egy erős város? És mitől válik azzá?