A katasztrófavédelmi törzskar információi

2014.05.16.
  

Magyarkanizsa Község Kataszrófavédelmi Törzskara az országos rendkívüli helyzet kihirdetése kapcsán megtartotta ülését, melyen megállapításra került, hogy szerda óta 110 mm csapadék hullott a község területén. Ez akkor mennyiségű eső, amennyit 2010-ben tapasztaltunk utoljára, de akkor jóval nagyobb károkat okozott. A mostani nagymennyiségű csapadék elvezetése azért fennakadásmentes többnyire, mert az illetékes szervek és közvállalatok egész évben gondoskodnak az elvezető csatornák karbantartásáról és az ítéletidőt megelőzően is megtették az előkészítő intézkedéseket.

A csapadék és az erős szél továbbra sem okozott nagyobb károkat, a kisebb problémák bejelentéseire pedig úgy a tűzoltóság, mint az Elektrovojvodina, mint a Településrendezési Közvállalat gyorsan és szakszerűen reagált.

Miután megállapítást nyert, hogy a község területén nincs szükség nagyobb katasztrófavédelmi erők mozgósítására, a törzskar megtette felajánlását a központi törzskar és Svilajnac testvérvárosunk felé: az ottani rendkívüli helyzet szanálására a magyarkanizsai önkormányzat egy mentőcsónakot, egy pumpát, egy szolgálati terepjárót és négy főt tud felajánlani.

A Tisza folyó szerda óta tartó áradása miatt csütörtökön délután Martonosnál és Adorjánnál lezárták a két főzsilipet, és a vizet szivattyúkkal dobatják át.

A következő egy hétben ugyanakkor nem várható egy méternél magasabb vízszint-emelkedés, keddig naponta 10-30 mm csapadék esik majd. Az eső az alacsonyabban fekvő földeken okoz némi gondot. A vízelvezető csatornák jól működnek, csak néhány helyen volt szükség az átereszek, illetve az árkok tisztítására. Ugyanakkor a törzskar kéri a polgárokat, hogy ahol felduzzadt a csapadék, ott a saját telkükön, földjükön tisztítsák meg az árkokat.

A Településrendezési Közvállalat állandó telefonos ügyeletet tart: a polgárok bejelentéseit a 873-190-es számon fogadják, míg a tűzoltókat a 4 877-107-es telefonszámon értesíthetik.

A törzskar is 24 órás ügyeletet biztosít a 874-447-es telefonszámon, míg a rendőrség teljes állományban dolgozik, az egészségház pedig hatóránként adja le jelentéseit a központi törzskarnak.