Középpontban a zárszámadás a képviselő-testület ülésén

2018.06.05.
 

A magyarkanizsai községi képviselő-testület június 1-jén tartotta huszadik ülését, melyen a képviselői kérdésekkel együtt tizenkét napirendi pontot tárgyaltak meg. Mindegyiket elfogadták, ám sok hozzászólás, kérdés és felvetés is akadt, főleg ami a 2017. évi zárszámadást és az állami számvevőszék jelentését illeti.

A teljes év átvizsgálása után a 2017-es év visszaellenőrzése azt eredményezte, hogy az állami számvevőszék mindent rendben talált, ám ez nem volt így 2016-ban, de a hibákat sikerült kijavítaniuk.

Az ülés elején magyarázatot kapott az ellenzék képviselője, aki nehezményezte, hogy a testület nem foglalkozik a martonosi helyzettel. Mint ismeretes, az utóbbi időben egyre több koszovói roma betelepülő érkezett a faluba, akik nem a megszokott normák szerint viselkednek, ám mint ahogy az elhangzott, nem a képviselő-testület hatáskörébe tartozik az üggyel való foglalkozás. A polgármester azonban biztosította afelől a jelenlevőket, hogy bár a képviselő-testület ezzel a kérdéssel nem foglalkozhat, maga az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz, hogy mérsékelni tudják azokat a problémákat, amelyek most Martonoson jelen vannak. A hiányosságként felmerülő igényeket tudják orvosolni, például a rendőrség számára autókat biztosítanak, amelyekkel sűrűbben fognak járőrözni.

– Mindaz, amire hivatkoznak, hogy a képviselő-testület megszavazott egy, a betelepültekre vonatkozó határozatot, nem igaz, mivel a testület azt szavazta meg, hogy azok az emberek, akik Koszovóból menekültek, vagy a délszláv háború alatt Boszniából, Horvátországból vagy a kitoloncolás miatt a nyugati államokból lettek visszatoloncolva, azokkal hogyan és milyen formában kell foglalkoznia az önkormányzatnak. Ezek a betelepülők, akik Martonoson házat vesznek, önszántukból hagyták el Nyugat-Európát, ott pénzt kaptak azért, hogy hazajöjjenek, nem kitoloncolták őket, és a határ közelsége miatt választották Martonost és Horgost, talán azért, hogy újra visszamenjenek Nyugat-Európába.

Fontos előrelépés, hogy az ellenzék képviselőivel megállapodtak abban, hogy a következő biztonságitanács-ülésen az ellenzék is megjelenik.

Előterjesztették továbbá a rendeletjavaslatot arról, hogy Horgoson a Szent Orbán Borlovagrend saját költségén emlékművet állít a szőlő és a szőlőtermelők védőszentjének. De megtárgyalták a Tisza Menti Vízművek Kft. 2018. évi üzletviteli programja első módosításának és kiegészítésének jóváhagyását, ami a foglalkoztatottak költségeire irányult. Elfogadták a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény díjjegyzékét, továbbá a Regionális Kreatív Műhely felügyelő- és igazgatóbizottsági tagjainak felmentését és kinevezéseit.

Bővebben:


Középpontban a zárszámadás

A Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület XX. ülése

A magyarkanizsai Községi Képviselő-testület XX. ülése – a teljes felvétel


Középpontban a zárszámadás



Fotó: Puskás Károly építészmérnök