Szeizmikus kutatás a településeken is

2014.05.05.
  

Magyarkanizsa község polgárai számára már jól ismert tény, hogy mintegy fél éve ún. 3D-s szeizmikus kutatás folyik a község teljes területén a földalatti kőolaj- és gázlelőhelyek feltérképezése céljából, mely munkálatokat a NIS Naftagas megbízásából a Kalinjingrad-geofizika és más alvállalkozók végeznek.

                A kutatás a község területének mintegy háromnegyedén már befejeződött: a mezőgazdasági területeken és a települések területén egyaránt. Jelenleg Martonos kataszteri község területén folynak a munkálatok, azzal, hogy a szakemberek időközben a terepet előkészítését végzik Magyarkanizsa település területén.

                Magyarkanizsán az előkészületi munkálatok már a jól bejáródott módon zajlanak: az egyik alvállalkozó munkacsoportja, földmérők segítségével meghatározza és kijelöli az elhelyezendő geofonok helyét. A geofonok olyan berendezések, melyek veszik a vibráció szeizmikus hullámait és a vibrációs jelentéseket továbbítják az adott vevőkészülékhez. Ezek a készülékek csatlakozás nélkül, elemmel működnek. Ezen geofonok helyét vékony botokkal jelzik, melyeken megtalálhatók a helyszín pontos koordinátái. Ily módon Magyarkanizsa település teljes területe lefedhető a vibrációs hullámok regisztrálására kialakított, hálószerű rendszerrel. Ezeket a munkálatokat követően az előre meghatározott útvonalon vibrációs gépek keltenek majd a földfelszínről vertikális vibrációs hullámokat a talajban, mely hullámokat az elhelyezett geofonok rögzítik és küldik tovább elemzésre.

                Ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére a szerb kormány adott jóváhagyást. Biztonságosak mind az emberekre, mind az infrastruktúrára és az épületekre nézve. Ezeket a kutatásokat a kivitelezők csak pontosan meghatározott módon végezhetik, a felügyelő szervek pedig folyamatosan követik a kivitelezésüket. Éppen ezért készülnek fényképek minden épületről, lakó- és melléképületről egyaránt, a kutatás megkezdése előtt. Így elkerülhető a nagyobb károkozás, ill. amennyiben a gyengébb struktúrájú épületekben mégis esik kár, a felvételek alapján pontosabban megállapítható a kár mértéke.Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a vibrációs kutatások nem okoznak semmilyen kárt az épületekben.

                Magyarkanizsán jelenleg folyik a terep előkészítése a szeizmikus kutatásra, azaz már az épületek fényképezése van sorban, mely feladatot a belgrádi Geo Oil Kft. végzi, mint a kárfelmérésre szerződtetett cég.  A magyarkanizsai székhelyű Natural Kft. munkacsoportjai már a jelzőbotok elhelyezését végzi, mellyel kijelölik a geofonok helyét. Ezek után а kamionszerű vibrációs gépek érkezése várható, melyek egyesével végzik a munkát az előre maghatározott utcákon és közterületeken Magyarkanizsán minimális erővel, azaz a talajban 10%-on generált vibrációkkal 15 másodperces időtartamban. A vibrációs gépek 8.00 ás 17.30 óra között dolgoznak majd forgalomirányítással biztosított útvonalukon. Ezek a munkálatok várhatóan május 10. után kezdődnek, de csak amennyiben ezt az időjárási viszonyok lehetővé teszik, mert az esős idő miatt a mezőgazdasági területeken végzett munkálatok elhúzódhatnak.  

Magyarkanizsa Helyi Közösségének irodájában minden munkanap fogadják a polgárok kérdéseit, esetleges kárbejelentéseit, május 5-től kezdve pedig kárfelmérő szakemberhez is fordulhatnak ugyanitt.


https://www.magyarszo.rs/hu/2330/vajdasag_magyarkanizsa/111059/Lakott-ter%C3%BCleteken-kutat-a-NIS.htm