1944-es megemlékezés Magyarkanizsán

2017.11.06.
 

A temetői lélekharang kongását követően a Cifraszűr Népdalkórus előadásában november 2-án felhangzott a Himnusz, majd dr. Zapletán Géza esperes-plébános és Savelin Zoltán martonosi plébános megtartotta az egyházi megemlékezést és megáldotta az emlékhelyet a nagytemetőben. A közös imádság azokért szólt, akiknek nevei ott szerepelnek ugyan az emlékhelyen, hamvaik azonban mindmáig ismeretlen helyen vannak elföldelve.

Miután Kiss Tamás, az Alapfokú Zeneiskola hegedűtanára eljátszotta az Il Silentiót, dr. Forró Lajos történész, a szegedi Dévidék Kutató Központ alelnöke, a 44-es magyar ellenes atrocitások feltárásán is dolgozó Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság tagja lépett a mikrofonhoz.

A történelmi megemlékezés után a községi önkormányzat, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), Magyarkanizsa helyi közössége, a szegedi Délvidék Kutató Központ és a községi Nyugdíjas Egyesület képviselői az emlékműre helyezték a kegyelet virágait. A kegyeleti megemlékezést követően a résztvevők megkoszorúzták az I. világháború áldozatainak sírkertjét is, az egyházi méltóságok pedig megáldották a sírkert keresztjeit.


Bővebben:


Emlékezés az 1944/45-ben kivégzett ártatlan áldozatokra

Emlékezés az 1944/45-ben kivégzett ártatlan áldozatokra Magyarkanizsán

1944 még ma is fájó sebeket takar

A 44-es megtorlás áldozataira emlékeztek Magyarkanizsán

Tiszteljük egymás halottait!


A sebek begyógyulnak, de fájnak mindörökké



Fotó: Puskás Károly építészmérnök