Magyarkanizsára látogatott a tartományi kormányfő

2017.09.28.
  

Az Igor Mirović kormányfő vezette tartományi küldöttséget, melynek soraiban ott volt Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök, Nedeljko Kovačević, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója és Nikola Lukač, az Észak-Bánáti Közigazgatási Körzet vezetője is, az önkormányzat vezetői, élükön Fejsztámer Róbert polgármesterrel, az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában fogadták.

Mint ismeretes, június 8-án, alig pár nappal az előző iskolaév vége előtt csőtörés következett be az iskolában, minek következtében megroggyant az iskolaépület, a hatóságok emiatt életveszélyessé nyilvánították és bezárták. Az oromhegyesi tanulók a tanév utolsó napjaiban az oromi kihelyezett tagozatra jártak, ahova a községi önkormányzat költségén autóbuszokkal szállították őket.

Az oromhegyesi általános iskolások részére az új iskolaév ugyanúgy kezdődött, ahogyan az előző befejeződött, a diákok ugyanis továbbra is az oromi iskolába járnak, mivel iskolájuk felújítása még el sem kezdődött. A tartományi kormányfő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány azonnali támogatást nyújtott az iskola felújítására, a munkálatok nem a pénz, hanem a közbeszerzés és a kivitelező kiválasztása miatt késnek. A felújításra a tartományi kormány 24,5 millió, a községi önkormányzat pedig további 7 millió dinárt biztosított, ami azt jelenti, hogy a felújítás néhány héten belül megkezdődhet.

Oromhegyes után a küldöttség a magyarkanizsai városházára utazott, ahol a kormányfő rövid megbeszélést folytatott a község vezetőivel, akik tájékoztatták őt a jövőben esedékes fejlesztési projektjeikről, amelyek közül a gazdasági, a mezőgazdasági és az idegenforgalmi fejlesztések emelkednek ki.

A megbeszéléseket követően a vendégek, házigazdáik kíséretében megtekintették az épülőben lévő horgosi ipari parkot, majd helyszíni sajtótájékoztatót tartottak.

„A városházán azokról a jövendő projektekről beszélgettünk, amelyek pénzelésében a tartományi kormány is érdekelt, de látni szerettük volna azokat is, amelyek már a megvalósulás fázisában vannak. A horgosi ipari parkban éppen a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatásának köszönhetően folynak a munkálatok. Magyarkanizsa községben, legalábbis a hivatalos adatok szerint 1.600 munkanélküli van, ez az ipari park pedig ideális lehet ennek csökkentésére, nem csak a magyarkanizsai, hanem a szomszédságában lévő szabadkai, sőt a törökkanizsai község vonatkozásában is. Magyarkanizsa olyan fejlesztési programokat dolgozott ki az elkövetkező időszakra, amelyeket közösen, helyi, tartományi, köztársasági és részben nemzetközi támogatásokból mindenképpen meg lehet és meg kell valósítani. Ehhez a község jó gazdasági alapokkal rendelkezik. Itt, a horgosi ipari parkban amint a folyamatban lévő munkálatok, a közlekedési felületek, a vízvezeték és kanalizáció lefektetése befejeződnek, a Nagyberuházási Igazgatóság következő pályázatán már folytatjuk is tovább a munkát, lehelyezzük az optikai kábeleket, a gáz- és villanyvezetéket, hogy a jövő év második felében az ipari park készen álljon az újabb munkahelyeket teremtő befektetők fogadására. A gazdaság fejlődésével az eszközök gyorsabban visszatérülnek, amit aztán az oktatásban, az egészségügyben, a sportban, a művelődésben és az élet más területein is befektethetünk” - nyilatkozta Igor Mirović.

„Elégedettséggel tölt el, hogy a tartományi kormány méltányolja abbeli törekvéseinket, hogy befektetésekkel próbáljuk ösztönözni egyrészről az itthon maradást, másrészről pedig igyekszik idevonzani azokat a befektetőket, akik községünket érdemesnek találják gazdasági befektetéseik megvalósítására. A horgosi ipari park kiépítését két fázisban, kétszer 20 millió dináros támogatással tudtuk folytatni és a jövő év végéig be is fejezni. Hiányozni fog még mintegy 60 millió dinár, de a mai megbeszélésen elhangzott, hogy ha jól előkészítjük a dokumentációt és sikersen pályázunk, számíthatunk a tartomány további támogatására. A horgosi ipari park teljes infrastrukturális beruházásának értéke nagyjából 100 millió dinárra becsülhető. Ennek kaptuk meg két fázisban a most folyó munkálatokra vonatkozó pénzügyi támogatását, a hiányzó összegre pedig majd a következő kiírásban pályázunk a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság felé” hallottuk Fejsztámer Róberttől, Magyarkanizsa polgármesterétől.

A sajtótájékoztató végén Nyilas Mihály elmondta még, hogy az oromhegyesi iskola felújítása az első félévben befejeződik és reményeik szerint a diákok a második félévet már saját iskolájukban kezdhetik meg.

Bővebben:


Igor Mirović a magyarkanizsai községbe látogatott

Megkezdődtek a munkálatok a magyarkanizsai ipari parkban

Igor Mirović megtekintette a folyamatban lévő magyarkanizsai beruházásokat

A második félévtől folytatódhat az oktatás Oromhegyesen

A tartományi kormányfő Magyarkanizsa községbe látogatott




Fotó: Puskás Károly építészmérnök